Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС відреагували на «кілька закидів, які не відповідають дійсності», після візиту Кулеби в Китай


«На переговорах у Китаї міністр Кулеба підтвердив позицію, якої Україна дотримується багато років, а саме підтримку політики одного Китаю», – Тихий
«На переговорах у Китаї міністр Кулеба підтвердив позицію, якої Україна дотримується багато років, а саме підтримку політики одного Китаю», – Тихий

Україна не змінювала позиції щодо Тайваню, а підтвердила підтримку політики одного Китаю, якої дотримується багато років, заявив речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий, підсумовуючи візит голови МЗС Дмитра Кулеби до Китаю минулого тижня.

За словами Тихого, в інформаційному просторі лунали «кілька закидів, які не відповідають дійсності». Серед них і те, що Дмитро Кулеба нібито висловив нову позицію щодо Тайваню.

«На переговорах у Китаї міністр Кулеба підтвердив позицію, якої Україна дотримується багато років, а саме підтримку політики одного Китаю. Не більше і не менше. Все решта це інтерпретації, які не відповідають тому, що голова МЗС України безпосередньо озвучив на переговорах», – сказав Тихий.

За його словами, взаємна повага до суверенітету й територіальної цілісності є фундаментом українсько-китайських двосторонніх відносин.

«Україна дотримується такої політики одного Китаю послідовно й незмінно. І більше того, саме такої політики дотримується увесь світ, включно з нашими ключовими союзниками США, Європейським союзом та іншими», – констатував речник МЗС.

Серед іншого, Тихий пояснив, що проведення переговорів в Гуанчжоу, а не в столиці Китаю – Пекіні не демонструє їхній нижчий статус.

Запрошення української делегації саме до провінції Гуандун речник МЗС пояснює кількома причинами, зокрема, «нормальною практикою» для Китаю приймати гостей не в столиці.

«Китайці приймають у кількох містах Китаю офіційні делегації, високих гостей. Це – Пекін, Гуанчжоу, Шанхай і Шеньчжень. Іноді додається Куньмін. Міністр Кулеба, до речі, так само регулярно намагається вивозити іноземних гостей в інші міста, крім Києва, щоб вони бачили нашу країну. По-друге, у китайській історії Гуанчжоу – це, так би мовити, вітрина економічного розвитку Китаю. Відповідно, китайці, думаю, теж хотіли таким чином продемонструвати цей економічний розвиток Китаю міністру, який здійснював свій перший візит до цієї країни», – пояснює Георгій Тихий.

Також речник МЗС запевнив, що під час переговорів з боку Китаю лунала чітка позиція щодо підтримки територіальної цілісності України.

«Для нас дійсно було надзвичайно важливо почути на переговорах від китайської сторони пряму і недвозначну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ця тема порушувалася в ході переговорів кілька разів і щоразу з китайського боку лунала така чітка позиція», – зазначав Тихий.

Крім того, за його словами, під час переговорів Дмитро Кулеба наголосив на двох принципах, яких мають дотримуватися в будь-якому процесі мирного врегулювання.

«Перший принцип – жодних домовленостей про Україну без України. І другий – повага до суверенітету й територіальної цілісності України. Тобто це питання, можна сказати, було практично одним з питань, які були в центрі переговорів», – резюмував речник МЗС.

23–25 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебував з візитом до Китаю на запрошення міністра закордонних справ КНР Ван Ї.

Після доповіді міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо результатів його візиту до Китаю президент України Володимир Зеленський заявив про підтвердження від Пекіна, що він не постачатиме зброї РФ.

Читайте також: «У центрі уваги одне питання – мир в Україні». Кулеба прибув із візитом до Китаю

Цього місяця лідери НАТО у спільній декларації заявили, що Китай є «вирішальним чинником» війни Росії проти України, оскільки «безмежне» партнерство Пекіна й Москви і його «широкомасштабна підтримка оборонно-промислової бази Росії» дозволяють Москві вести війну.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою». Пекін критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG