Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО знову акцентують увагу на ролі Китаю у війні Росії проти України


Китайські моряки на церемонії спільних навчань Військово-морських сил Китаю та Росії поблизу Чжаньцзяна. Китай, 15 липня 2024 року
Китайські моряки на церемонії спільних навчань Військово-морських сил Китаю та Росії поблизу Чжаньцзяна. Китай, 15 липня 2024 року

Саміт НАТО у Вашингтоні позаду. Основною темою зустрічі була війна Росії проти України та надання підтримки Києву. Однак Північноатлантичний альянс також виступив проти Китаю, який «рішуче підтримує російську війну», забезпечуючи Москву товарами подвійного використання.

Визначення позиції

Пекін швидко відреагував на це звинувачення як на «брехню і бруд», але критика на його адресу на саміті продовжувала лунати і далі.

За останні кілька років НАТО постійно приділяє більше уваги Китаю, особливо після того, як Пекін підтримав Москву під час повномасштабного вторгнення в Україну. Саме це стало переломним моментом для Північноатлантичного альянсу в його ставленні до Китаю, який є другою за величиною економікою світу.

На саміті, який закінчився 11 липня, всі 32 члени НАТО у спільній декларації попередили про невизначені наслідки для «інтересів і репутації» країн, які створюють умови для «найбільшої війни в Європі в сучасній історії».

Бенедетта Берті, директорка з політичного планування НАТО, під час свого виступу на саміті заявила, що китайські поставки критично необхідних товарів подвійного використання дозволили Росії продовжувати свою війну проти України.

Хоча жодної офіційної заяви щодо цього питання не було зроблено,

кілька чиновників НАТО заявили, що Альянс обговорює, як, і чи взагалі, він може вимагати повернення деяких інфраструктурних проєктів, які належать Китаю, у своїх країнах.

Теоретично, цими заходами НАТО поставило б Китай перед вибором: припинити підтримку російської агресії і почати будувати конструктивні відносини із західними країнами, або до нього ставитимуться як до супротивника.

НАТО також запросило на саміт країни з Індо-Тихоокеанського регіону: Австралію, Японію, Нову Зеландію та Південну Корею. Вони обговорили те, як розширити співпрацю і посилити боротьбу з потенційними китайськими амбіціями в Південно-Китайському морі та в інших частинах регіону.

Дія протидія

Проте були певні ознаки того, що це не було позитивно сприйнято.

Напередодні саміту НАТО Китай і Білорусь розпочали 11-денні спільні військові навчання поблизу білоруського міста Бреста, приблизно за 5 кілометрів від польського кордону.

Китай заявив, що навчання не були спеціально спрямовані проти якоїсь конкретної країни. Втім, заступник начальника генерального штабу білоруських збройних сил Володимир Купріянюк заявив, що ці навчання були відповіддю на «агресивну зовнішню політику західного світу щодо Білорусі» і на «українську провокацію».

Всі ці кроки вказують на зростаючу співпрацю між Китаєм і Білоруссю в часи високої політичної нестабільності.

За словами Каті Глод, співробітниці Центру аналізу європейської політики, авторитарний лідер Білорусі Олександр Лукашенко відсторонився від Заходу, зате намагається компенсувати свою залежність від Росії більш тісними відносинами з Пекіном.

Паралельно з навчаннями в Білорусі, 14 липня китайські і російські військово-морські сили розпочали спільні навчання у військовому порту на півдні Китаю.

Чому це важливо

Все ж таки існують певні способи, якими НАТО може перешкодити китайським компаніям допомагати Росії. Альянс може тиснути на Пекін і в Європі, і в інших регіонах.

НАТО – це оборонний союз, орієнтований саме на Європу. Деякі країни-члени висловлюють занепокоєння щодо надмірної уваги Північноатлантичного альянсу до Азії, але, як показують маневри в Білорусі, Китай демонструє свою активність на кордонах Альянсу в Європі.

Окрім цього, важливою темою саміту були також президентські вибори у США, зокрема лідерство на них, за соціологічними опитуваннями, експрезидент США Дональда Трампа.

Як Трамп, так і його нещодавно оголошений кандидат на посаду віцепрезидента Джеймс Девід Венс, у минулому критично ставилися до НАТО. Більше того, багато республіканців закликають припинити американську підтримку України і зосередити свою енергію на Китаї та Індо-Тихоокеанському регіоні.

Але тісні відносини Китаю з Росією і низка навчань під час саміту НАТО показують, що ці два різні театри військових дій – один в Європі, а другий в Азії – все більше зливаються один з одним.

  • Зображення 16x9

    Рейд Стендіш

    Висвітлюю події у Росії та Євразії. Свого часу був редактором американського журналу Foreign Policy у Вашингтоні, писав, зокрема, для The Washington Post, The Atlantic, Politico, згодом був кореспондентом журналу Foreign Policy у Москві. Публікувався у низці інших видань Європи та Центральної Азії.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG