Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: у Києві «розчаровані» заявою Фіца про українських військових


Роберт Фіцо 9 вересня, вшановуючи пам’ять жертв Голокосту і расового насильства в Музеї Голокосту в Середі, заявив про «нацистські» підрозділи в Україні
Роберт Фіцо 9 вересня, вшановуючи пам’ять жертв Голокосту і расового насильства в Музеї Голокосту в Середі, заявив про «нацистські» підрозділи в Україні

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування заявою прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца про «нацистські» підрозділи в Україні.

«У Києві розчаровані заявою прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на адресу українських воїнів, яка йде всупереч існуючому рівню довіри і взаємодії між Україною та Словаччиною», – йдеться в оприлюдненому на сайті МЗС коментарі речника відомства Георгія Тихого.

«Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки і країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами «Z» – символом фашистської естетики сучасної Росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті», – додав він.

У МЗС наголосили, що розраховують на обʼєднання зусиль Словаччини і всіх європейських партнерів у протидії «новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни».

«Залишаємося налаштованими на подальший конструктивний діалог, який відповідає традиційно теплим і добросусідським відносинам між словацьким і українським народами», – заявив Тихий.

Як повідомило словацьке видання TASR, Фіцо 9 вересня, вшановуючи пам’ять жертв Голокосту і расового насильства в Музеї Голокосту в Середі, заявив про «нацистські» підрозділи в Україні.

«Ми всі говоримо про фашизм, нацизм, і при цьому мовчки миримося з тим, що по Україні ходять підрозділи, які мають дуже чіткі означення, пов’язані з рухами, які ми сьогодні вважаємо небезпечними і забороненими», – сказав Фіцо, відомий проросійськими поглядами.

Уряд у Словаччині змінився внаслідок виборів восени минулого року. До влади прийшла популістсько-націоналістична коаліція на чолі з Робертом Фіцом. Вона, зокрема, припинила постачання зброї Україні. Новий прем’єр-міністр Словаччини неодноразово висловлювався за мирні переговори між Україною та Росією і стверджував, що Україна не має шансів перемогти у війні. Його позиція близька до позиції прем’єра сусідньої Угорщини Віктора Орбана.

Перед виборами Фіцо вже заявляв про «фашистів» і «нацистів» в Україні, повторюючи твердження російської пропаганди.

Форум

XS
SM
MD
LG