Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський «ризикує політичним самогубством» – Кличко про можливість територіальних поступок


Мер Києва Віталій Кличко
Мер Києва Віталій Кличко

Наступні місяці стануть дуже важкими для президента України Володимира Зеленського, вважає мер Києва Віталій Кличко. Про це він заявив у поширеному 21 липня інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

«Чи продовжувати війну з новими смертями та руйнуваннями, чи подумати про територіальний компроміс із Путіним? І який тиск буде з боку Америки, якщо Трамп переможе? І як пояснити країні, що нам потрібно віддати шматки нашої території, які коштували життя тисячам наших героїв? Хоч до якого кроку він не вдався б, наш президент ризикує покінчити життя політичним самогубством», – вважає Кличко.

Міський голова Києва припускає, що Зеленському «доведеться вдатися до референдуму». «Я не думаю, що він зможе досягти таких болючих і важливих домовленостей самостійно, без народної легітимації», – говорить Віталій Кличко.

Раніше цього тижня, перебуваючи у Великій Британії, президент України Володимир Зеленський заявив, що весь світ повинен буде чинити тиск на Росію, щоб переконати її сісти за стіл переговорів і розглянути можливість припинення війни.

«Це не означає, що всі території будуть повернуті силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти», – сказав він і додавши, що чим слабша Росія на полі бою, тим сильніша позиція України за столом переговорів.

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США. А Володимир Зеленський заявив, що вже є країни зацікавлені у тому, щоб прийняти другий Саміт миру, Київ почав перемовини з ними. Однак він не назвав ці країни.

Як розповів в ефірі Радіо Свобода заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, Росія може взяти участь у наступному Саміті миру за умови, що вона готова «конструктивно» обговорювати і виконувати план дій, погоджений на першому Саміті. Натомість у Кремлі відкинули ідею участі в цьому заході.

Форум

XS
SM
MD
LG