Доступність посилання

ТОП новини

Молдова готова постачати Україні електроенергію в обмін на газ – заява МЗС


Голови МЗС України та Румунії Дмитро Кулеба та Міхай Попшой у Києві в січні 2024 року
Голови МЗС України та Румунії Дмитро Кулеба та Міхай Попшой у Києві в січні 2024 року

Молдова та Румунія готові сприяти повоєнній відбудові України – про це йдеться в спільній заяві трьох країн, текст якої українською оприлюднило Міністерство закордонних справ 5 липня.

Заяву підписали представники трьох країн у Кишиневі, який голова МЗС Дмитро Кулеба відвідав у п’ятницю.

«Географічне положення на кордоні з Україною дозволяє Республіці Молдова та Румунії відігравати суттєву роль у підтримці відбудови, виступати логістичним хабом для залучених компаній та організацій», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, сторони наголошують на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань, а також планують спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору. Це передбачає гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проєктів з виробництва зеленого водню з відновлювальних джерел енергії.

Читайте також: Зеленський анонсував «зміни до законодавства» в умовах дефіциту електроенергії

«Республіка Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проєкту «газ на електроенергію», розмістивши на її території генераційні установки, використовуючи природній газ, що постачається Україною, для цього обміну. Для цього сторони шукатимуть рішення, щоб зробити газову інфраструктуру комерційно надійною», – йдеться в заяві.

Країни також погоджуються співпрацювати в питанні залучення міжнародної допомоги для зміцнення енергетичної безпеки, а також для збільшення обсягів сільськогосподарської продукції з України через територію Молдови та Румунію до Дунайських портів.

Україна активно залучає імпорт електроенергії з-за кордону, щоб впоратися із дефіцитом у енергосистемі внаслідок російських ударів по енергетичній інфраструктурі. Водночас сусідні країни можуть відмовити в аварійній допомозі, якщо не мають можливості її надати.

Форум

XS
SM
MD
LG