Доступність посилання

ТОП новини

Росія оголосила румунського дипломата персоною нон-ґрата після аналогічного рішення Бухареста


МЗС заявило, що викликало румунського посла Крістіана Істрате і вручило йому відповідну ноту
МЗС заявило, що викликало румунського посла Крістіана Істрате і вручило йому відповідну ноту

Міністерство закордонних справ Росії 3 липня оголосило персоною нон-ґрата співробітника посольства Румунії у Москві.

МЗС заявило, що викликало румунського посла Крістіана Істрате і вручило йому відповідну ноту. Румунський дипломат, ім’я якого не називається, буде висланий із Росії.

Відомство пояснило свої дії тим, що вони є відповіддю на оголошення румунською владою персоною нон-ґрата співробітника посольства Росії у Бухаресті. Російське МЗС вважає, що це було «нічим не мотивоване рішення».

Читайте також: Вучич заявив про «дуже хороші» відносини Сербії з Росією після зустрічі з російським дипломатом

Наприкінці травня Міністерство закордонних справ Румунії оголосило дипломата посольства Росії у Бухаресті персоною нон-ґрата. Його запідозрили в «діяльності, що суперечить нормам Віденської конвенції про дипломатичні зносини».

Раніше румунські правоохоронні органи повідомили про затримання місцевого жителя за підозрою в шпигунстві на користь Росії. За версією слідства, з початку 2022 року він стежив за військовими об’єктами Румунії та НАТО, які перебувають на кордоні з Україною. Зібрану інформацію затриманий нібито передавав російським дипломатам.

У квітні 2024 року Вища рада національної оборони Румунії заявила, що до країни потрапили російські шпигуни під виглядом українських біженців. Вони нібито займалися дезінформацією, намагалися отримати інформацію про допомогу Україні, військові навчання та дислоковані в країні війська.

Форум

XS
SM
MD
LG