Доступність посилання

ТОП новини

Моді під час зустрічі з Путіним проситиме звільнити громадян Індії з російської армії – медіа


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді беруть участь у зустрічі на полях саміту Шанхайської організації співробітництва. Узбекистан, 16 вересня 2022 року (фото архівне)
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді беруть участь у зустрічі на полях саміту Шанхайської організації співробітництва. Узбекистан, 16 вересня 2022 року (фото архівне)

Під час візиту до Москви прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді підніме питання дострокової демобілізації громадян країни, які були «введені в оману» щодо служби в російській армії. Про це 5 липня пише видання Reuters, посилаючись на слова міністра закордонних справ Індії.

«За останні кілька місяців стало відомо про кілька випадків, коли індійців заманювали до Росії обіцянками прибуткової роботи або освіти, а в підсумку вони воювали проти України», – йдеться у матеріалі.

Міністр закордонних справ Індії розповів журналістам, що від 30 до 40 її громадян можуть служити в армії РФ. Щонайменше четверо громадян Індії загинули на війні Росії проти України.

Міністр додав, що 10 індійців вже повернулися додому.

Російська влада не коментувала участь громадян Індії у війні проти України.

9 червня агенція Bloomberg з посиланням на свої джерела зазначила, що російська влада змусила тисячі мігрантів й іноземних студентів воювати проти України, зокрема, брати участь у наступальній операції у Харківській області.

Раніше, у лютому 2024 року, влада Індії повідомила, що намагається повернути додому близько 20 громадян країни, які застрягли в російській армії. AFP писало, що вони могли потрапити до Росії як «армійські помічники». За даними видання, кільком громадянам Індії нібито пропонували працювати прибиральниками зруйнованих будівель, проте після приїзду їм «видали зброю».

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідає Росію 8-9 липня для переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним. Як повідомляє пресслужба Кремля, Путін і Моді обговорять перспективи подальшого розвитку двосторонніх зв’язків, а також міжнародні й регіональні питання.

Форум

XS
SM
MD
LG