Доступність посилання

ТОП новини

Моді у Києві: Індія готова зробити свій проактивний внесок у зусилля задля досягнення миру в Україні


«Прибувши на землю України, я приїхав із посланням миру» – Нарендра Моді під час свого візиту до Києва
«Прибувши на землю України, я приїхав із посланням миру» – Нарендра Моді під час свого візиту до Києва

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час свого візиту до Києва заявив, що Індія готова зробити свій проактивний внесок у зусилля задля досягнення миру, Нью-Делі виступає за досягнення миру в Україні дипломатичним шляхом.

«Індія готова зробити свій проактивний внесок у всі ті зусилля, які докладаються для досягнення миру, і я особисто як друг, якщо я можу відіграти якусь роль, то я дуже хотів би відіграти цю роль у мирному врегулюванні», – сказав він під час спілкування з президентом України Володимиром Зеленським.

За його словами, Індія виступає за досягнення миру в Україні дипломатичним шляхом, водночас із повагою до суверенітету і територіальної цілісності держави.

«Ми трималися подалі від війни, але це не означало, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не були нейтральними, і з першого ж дня стали на бік миру.... Тому, приїхавши на землю України, я приїхав із посланням миру», – зазначив він.

Моді нагадав, що нещодавно Індія приймала третій саміт «Голос Глобального Півдня», у якому взяли участь 120 країн, і від імені цих країн він «приїхав із посланням миру».

«Послання полягає в тому, що ми підтримуємо повагу до суверенітету й територіальної цілісності… Єдиний шлях подолання проблем – це діалог і дипломатія. Не втрачаючи часу, ми повинні рухатися в цьому напрямі. Обом сторонам доведеться сісти разом і шукати шляхи виходу із цієї кризи», – сказав прем’єр Індії, нагадавши також про свою зустріч з російським президентом Володимиром Путіним.

За його словами, сьогодні «історичний день» в індійсько-українських відносинах – сьогодні вперше прем’єр-міністр Індії відвідує Україну.

«Попри складні обставини, наші двосторонні відносини демонструють хороший прогрес, і я можу сказати, що в такому напруженому середовищі прогрес у двосторонніх відносинах між Індією та Україною відображає зрілість наших двосторонніх відносин», – додав він.

Читайте також: Перший візит прем’єра Індії до Києва: Зеленський і Моді вшанували пам’ять дітей, які загинули через агресію РФ

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді перебуває зі своїм першим візитом в Україні. Як повідомило напередодні візиту видання Bloomberg, Моді планує відвідати Київ, щоб спробувати збалансувати зв’язки з Вашингтоном і Москвою, але виключив роль посередника в припиненні російської війни в Україні.

Однак, за даними журналістів, Індія погодилася передати повідомлення між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним.

8 і 9 липня премʼєр Індії Моді був із візитом у Росії. За інформацією індійських ЗМІ, він домовився з російським лідером Володимиром Путіним щодо звільнення з російської армії громадян Індії, яких обманом відправили на війну проти України.

Візит Моді до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Зранку 9 липня український лідер заявив, що «це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві у такий день» (маючи на увазі комбіновану ракетну атаку 8 липня, ціллю якої, зокрема, стала дитяча лікарня «Охматдит»).

Індія не підписала декларацію за підсумками саміту миру у Швейцарії, організованому Україною.

Форум

XS
SM
MD
LG