Доступність посилання

ТОП новини

«Слідчі МКС були в «Охматдиті» через 24 години після удару» – прокурор Карім Хан про деталі візиту до Києва


Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан
Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Міжнародний кримінальний суд (МКС) поки не визначив, чи зможе розслідувати удар армії РФ по дитячій лікарні «Охматдит» у межах своєї юрисдикції. Про це під час зустрічі з українськими журналістами в Гаазі 8 жовтня повідомив головний прокурор МКС Карім Хан, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«У нас є процес, у якому ми дивимося на речі структурно. Ми маємо визначити, який був намір: чи це було помилкове влучання, чи удар (по лікарні) був навмисним… Тож ми зважаємо на ці речі, ми маємо визначити, чи це підпадає під нашу юрисдикцію, і визначити підхід, який залежить від того, чи зможемо ми провести таке розслідування», – сказав Хан.

Він зазначив, що під час свого візиту на місце удару він на власні очі оглянув його наслідки, і підкреслив, що ракетна атака РФ 8 липня зачепила дитячу лікарню, в «якій проводять близько десяти тисяч операцій щороку».

«Ми бачимо щось нове кожного візиту. Чим більше ми бачимо, тим більше ми розуміємо (про ці злочини), більше залучаємося. Наявність польового представництва МКС у Києві дуже важлива, тому що коли та крилата ракета Х-101 вразила лікарню 8 липня, це дозволило моїм слідчим потрапити на місце злочину впродовж 24 годин. І це дуже важливо, бо ми можемо незалежно обстежити місце злочину до того, як «вляжеться пил», принаймні в місцях, які постраждали. Ми можемо напряму поговорити з українськими слідчими, і можемо скласти власне враження про те, як норми Римського статуту можна застосувати у цій ситуації», – розповів деталі головний прокурор МКС.

«Що мене особливо розчулило, це те, що якимось дивом діти не загинули… Тож ми побачили наслідки війни, її брутальність, її злочини. Це те, що ми розслідуємо», – додав він.

10 вересня головний прокурор МКС Карім Хан прибув до Києва і відвідав «Охматдит». Під час візиту він також зустрівся із Генпрокурором України Андрієм Костіним та президентом Володимиром Зеленським.

«Разом із Андрієм Костіним прокурор Хан відвідав національну дитячу лікарню «Охматдит», яка зазнала ракетного удару 8 липня. Злочини, від яких страждають діти, та атаки на цивільну інфраструктуру є ключовими пріоритетами МКС», – повідомили тоді в суді.

Російські війська 8 липня завдали масованого ракетного удару по Києву та інших містах України, зокрема, в столиці влучили в «Охматдит». Служба безпеки України кваліфікувала удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за цим фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідства, для вогневого ураження медичної установи сили РФ застосували стратегічну крилату ракету Х-101. Постраждав корпус, де були діти на діалізі.

За даними ДСНС, унаслідок масованої ракетної атаки РФ на Україну 8 липня загинули 44 людини, ще 196 людей постраждали, зокрема в Києві загинули 33 людини, 125 людей були поранені, серед них – 10 дітей.

За повідомленням СБУ, атакою командував генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, який на той час був командувачем дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил Росії. Йому оголосили підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством та вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

«Міжнародний кримінальний суд уже розслідує провадження щодо цього офіцера та вже видав ордер на його арешт за обстріли енергетичної інфраструктури. Офіс Генпрокурора координує всі дії в цьому провадженні з Офісом прокурора МКС і розглядає різні можливості взаємодії, починаючи з надання матеріалів справи до передачі провадження», – додав Офіс генерального прокурора України.

Форум

XS
SM
MD
LG