Доступність посилання

ТОП новини

Meta видалила низку фейкових акаунтів у Молдові напередодні виборів президента


Всього Meta видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 акаунтів у Instagram
Всього Meta видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 акаунтів у Instagram

Корпорація Meta, якій належить Facebook та Instagram, видалила мережу групових облікових записів, орієнтованих на російськомовних жителів Молдови, за порушення політики компанії щодо фейкових облікових записів.

За даними компанії, фейкові акаунти критикували президентку країни Майю Санду, яка балотується на другий термін, проєвропейських політиків та тісні зв’язки між Молдовою та Румунією. Крім того, облікові записи підтримували проросійські партії в Молдові.

Всього Meta видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 акаунтів у Instagram.

Читайте також: Президентка Єврокомісії оголосила про виділення Кишиневу 2 млрд доларів і закликала молдован прийти на вибори

«Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість та координацію, наше розслідування виявило зв’язок з людьми з Росії та Молдови, які діяли з Придністровського регіону… Ми також знайшли деякі зв’язки із мережею з Луганської області України, яку видалили у грудні 2020 року», – заявили в Meta.

Раніше влада Молдови також повідомила про блокування десятків каналів і чат-ботів у месенджері Telegram, пов’язаних із кампанією з підкупу виборців для голосування «проти» на референдумі про членство в Євросоюзі, який відбудеться одночасно з президентськими виборами.

Повідомлялося, що загалом було заблоковано 15 каналів і 95 чат-ботів, пов’язаних з олігархом Іланом Шором. Вимогу щодо блокування правоохоронці пояснили тим, що канали використовувалися для незаконного фінансування політичних партій та підкупу виборців.

Читайте також: Європейський парламент звинувачує Москву у втручанні в справи Молдови напередодні виборів

У квітні Шор оголосив про створення політичного блоку Victorie («Перемога»), який готуватиметься до виборів президента Молдови та референдуму щодо вступу до Євросоюзу. Партію «Шор» у Молдові Конституційний суд минулого літа визнав незаконною.

Більшості союзників Ілана Шора, зокрема, голові Гагаузії Євгенії Гуцул, у Молдові висунули різні кримінальні звинувачення, пов’язані з передбачуваним незаконним фінансуванням партії «Шор» та антиурядовими протестами 2022-2023 років з використанням грошей з Москви або банківським шахрайством. Гуцул та інші фігуранти звинувачення відкидають.

20 жовтня у Молдові відбудуться вибори президента, а також референдум про членство у Євросоюзі.

Форум

XS
SM
MD
LG