Доступність посилання

ТОП новини

У СБУ думають, як «ефективно» обміняти російських військовополонених – Малюк


Нині з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ
Нині з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ

Керівник Служби безпеки України Василь Малюк розповів, що уповноважені особи думають про те, як обміняти українців на російських військових, яких взяли в полон у Курській області РФ, повідомляє пресслужба СБУ.

«Бійці СБУ успішно працюють, щоб максимально поповнити наш обмінний фонд. Нами проведена філігранна операція, в результаті якої 102 росіянина потрапили в полон. Ми у перспективі уже думаємо про те, яким чином максимально ефективно скористатися цим, щоб повернути наших оборонців додому», – сказав Малюк.

Він додав, що зараз з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ. Зокрема, щоб задокументувати воєнні злочини, скоєні ними.

Також голова СБУ повідомив про розширення переговорної група, яка від імені Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими займалася підготовкою обмінів. Зокрема, до неї входитимуть представники СБУ, ГУР, МВС, ЗСУ, СЗР та омбудсмена.

«Я впевнений, що саме такий варіант дасть можливість поєднати наші зусилля і більш ефективно виборювати кожного оборонця України, щоб повертати їх додому. Саме синергія і поєднання наших зусиль якнайшвидше дасть відповідні плоди», – переконаний Малюк.

Раніше поінформоване джерело в СБУ повідомило Радіо Свобода, що спецпризначенці Центру спецоперацій «А» Служби безпеки України взяли в полон у Курській області РФ 102 військовослужбовців 488-го гвардійського мотострілкового полку збройних сил Росії і підрозділу «Ахмат». За повідомленням, це сталося 14 серпня і є «наймасовішим взяття ворога в полон, яке вдалося провести за один раз».

Напередодні вдень головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що від початку доби здалися в полон понад сто російських військових на Курщині. А президент Володимир Зеленський 13 серпня у своєму відеозверненні сказав, що у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє. Точне число полонених – невідоме.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 14 серпня повідомив, що провів розмову із російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими на тлі просування ЗСУ в Курській області, яке триває від 6 серпня.

За словами омбудсмена, розмова була ініційована російською стороною.

Форум

XS
SM
MD
LG