Доступність посилання

ТОП новини

Макрон не схвалить новий уряд лівого «Нового народного фронту»


Президент Франції Емманюель Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон заявив 26 серпня, що не погодиться на пропозицію альянсу «Новий народний фронт» сформувати уряд країни після відставки попереднього. Він сказав, що такий варіант загрожував би «інституційній стабільності» французької влади. Передбачалося, що до 27 серпня Макрон уже визначиться з майбутнім уряду та назве ім’я кандидата у прем’єр-міністри. Однак президент сказав, що продовжить консультації з парламентськими партіями.

Макрон закликав представників усіх партій до співпраці та відповідальності. Необхідність сформувати новий уряд і вийти із ситуації невизначеності стає для Єлисейського палацу дедалі нагальнішою. Уже наступного місяця влада має розглянути суперечливий проєкт бюджету на 2025 рік.

«Новий народний фронт», який є альянсом лівих партій, здобув більшість (182 місця) у французькому парламенті на позачергових виборах на початку липня. Пропрезидентська коаліція «Разом за республіку», ядром якої є партія Макрона, посіла друге місце, здобувши 168 депутатських мандатів. Третє місце посіло праворадикальне «Національне об'єднання» – 143 мандати.

Дострокові парламентські вибори у Франції були призначені після успіху правих на виборах до Європарламенту, що відбулися на початку червня 2024 року. Як наголошував Макрон, голосування необхідне, щоб «з’ясувати політичний ландшафт». За їхніми підсумками попередній уряд був розпущений, прем’єр-міністра Ґабріеля Атталя відправили у відставку 16 липня. Однак прем’єр-міністр та його кабінет продовжують виконувати технічні функції до призначення нового уряду.

Форум

XS
SM
MD
LG