Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Литви підтвердив заборону на ввезення майже 3 тисяч видів агропродукції з РФ і Білорусі


Кордон між Білоруссю й Литвою (архівне фото)
Кордон між Білоруссю й Литвою (архівне фото)

Уряд Литви затвердив підготовлений Міністерством сільського господарства країни перелік сільськогосподарської продукції та кормів російського та білоруського походження, ввезення яких заборонено з 3 червня.

Як зазначається в офіційному повідомленні уряду Литви, до списку увійшли включає 2,8 тисяч найменувань продукції.

У переліку, складеному з урахуванням кількості, структури та вартості імпорту сільськогосподарської продукції та кормів, визначено 24 групи товарів. Серед них: живі тварини, м’ясо та субпродукти, риба, молоко та продукти його переробки, яйця, мед натуральний, продукти нетваринного походження, рослини, овочі, фрукти, кава та спеції, зерно, крупи, олія, напої, тютюн.

Водночас у повідомленні уряду Литви йдеться, що «до переліку не потрапила сільськогосподарська продукція, яка не має альтернативних джерел імпорту (деякі гриби, ягоди, патока, деякі види кормів для тварин та інші)».

Читайте також: У Литві на виборах президента знову переміг Гітанас Науседа

Міністерство сільського господарства Литви представило окремий перелік сільськогосподарської продукції та кормів російського та білоруського походження минулого тижня.

У березні Литва разом з Латвією, Естонією, Польщею та Чехією закликали Єврокомісію проаналізувати можливість обмеження імпорту в ЄС продуктів харчування з Білорусі та Росії.

Латвія стала першою країною ЄС, яка заборонила імпорт сільськогосподарської та кормової продукції з Білорусі та Росії. 22 лютого Сейм Латвії схвалив заборону на імпорт цієї продукції з Білорусі та Росії, а також із третіх країн. Заборона не поширюється на продукти, які прямують через Латвію в інші країни ЄС.

Ембарго почало діяти 8 березня. 5 березня уряд Латвії затвердив перелік продуктів, заборонених до ввезення з Білорусі. Заборона поширюється на овочі, фрукти, ягоди та горіхи, крупи, кормову сировину та готові корми. До списку забороненого до ввезення потрапили картопля, помідори, цибуля, часник, капуста, морква, огірки та інші овочі. Також не можна ввозити до Латвії пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, рис, сорго та гречку.

Форум

XS
SM
MD
LG