Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Китаю кажуть, що у війні між Росією і Україною потрібне «охолодження»


Спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей 2 серпня відвідав Бразилію
Спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей 2 серпня відвідав Бразилію

Спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей 2 серпня відвідав Бразилію, йдеться в повідомленні сайту Міністерства закордонних справ країни.

За даними відомства, під час зустрічі з головним спеціальним радником президента Бразилії Селсу Аморімом, сторони також обговорили питання війни в Україні.

Серед іншого, під час візиту до Бразилії Лі Хуей заявив, що «у війні між Росією та Україною потрібне «охолодження».

Він також згадав про «Консенсус із шести пунктів», який раніше спільно опублікували Китай і Бразилія. Даний документ за словами країн, «має сприяти політичному вирішенню війни в Україні».

Лі Хуей зазначив, що «станом на зараз, даний документ, нібито, отримав позитивні відгуки з понад 110 країн».

Раніше Китай пропонував план з 12 пунктів, зокрема, з нового зникло положення про повагу до територіальної цілісності «всіх країн».

Реагуючи на пропозиції Китаю, в українському МЗС наголосили, що саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир.

Нещодавно міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба їздив до Китаю, де, зокрема, провів переговори зі своїм китайським колегою Ван Ї. За його словами, переговори стосувалися шляхів до справедливого миру в Україні.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG