Доступність посилання

ТОП новини

Китай посилює контроль над експортом дронів з 1 вересня – Міністерство торгівлі


Заява була поширена на тлі критики Китаю з боку США та їхніх союзників через нібито постачання військової продукції до Росії
Заява була поширена на тлі критики Китаю з боку США та їхніх союзників через нібито постачання військової продукції до Росії

Китай заявляє, що з 1 вересня заборонить експорт усіх дронів, які можуть бути використані у військових цілях, йдеться на сайті Міністерства торгівлі Китаю.

Рішення було ухвалено з метою запобігти використанню безпілотників у «розповсюдженні зброї масового знищення», вказано у повідомленні.

Зазначається також, що інфрачервоне обладнання для візуалізації, лазери для індикації цілей і високоточне інерційне вимірювальне обладнання, будуть внесені до списку експортного контролю.

Заява була поширена на тлі критики Китаю з боку США та їхніх союзників через нібито постачання військової продукції до Росії.

Напередодні управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів Сполучених Штатів запровадило санкції проти компаній і осіб, які сприяли закупівлям ключових компонентів для іранської програми балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів. Зокрема на китайські компанії.

Цього місяця лідери НАТО у спільній декларації заявили, що Китай є «вирішальним чинником» війни Росії проти України, оскільки «безмежне» партнерство Пекіна й Москви і його «широкомасштабна підтримка оборонно-промислової бази Росії» дозволяють Москві вести війну.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою». Пекін критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG