Доступність посилання

ТОП новини

Загибель людей біля укриття в Києві: суд виніс вирок щодо охоронця – прокуратура


Охоронця визнали винним у залишенні без допомоги людей, які перебували у небезпечному для життя стані
Охоронця визнали винним у залишенні без допомоги людей, які перебували у небезпечному для життя стані

Деснянський районний суд засудив охоронця будівлі, укриття якої було зачинене під час повітряної атаки, до чотирьох років ув’язнення – про це повідомляє Київська міська прокуратура 30 липня.

За повідомленням, його визнали винним у залишенні без допомоги людей, які перебували у небезпечному для життя стані, і «позбавленні можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, при наявності змоги надати їм допомогу».

«Прокурором у суді доведено, що охоронець КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» під час оголошення сигналу «повітряна тривога» в місті Києві в ніч на 1 червня 2023 не відчинив двері укриття, чим позбавив людей можливості зберегти собі життя. Такі його дії під час ракетного обстрілу Києва збройними силами Російської Федерації спричинили загибель трьох осіб, серед яких 9-річна дівчинка. Загибель малолітньої дитини відповідно до ст. 67 КК України є обставиною, що обтяжує покарання», – заявляє відомство.

Читайте також: «Чому я не покликала її до себе вниз?!» Історія загиблої під час обстрілу Києва лікарки з Донеччини

Прокуратура додає, що обвинувачений не визнав провини, «у вчиненому кримінальному правопорушенні не розкаявся» і змінював покази під час судового розгляду. Обвинувачення вимагало для нього 6,5 років ув’язнення.

Росія в ніч на 1 червня 2023 року завдала чергового масованого удару по Києву і Київщині. За даними Київської міської військової адміністрації, внаслідок падіння уламків ракет в Києві загинули троє людей, з них одна дитина, ще 11 зазнали поранень. За повідомленнями очевидців, люди загинули на вулиці біля медзакладу в Деснянському районі, бо не змогли потрапити до укриття, яке, за деякими даними, було зачиненим.

Після цього правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Прокуратура спочатку повідомила про підозру трьом посадовцям (першому заступнику Деснянської РДА, директору медзакладу та його заступнику) та охоронцю поліклініки. Останнього підозрювали у залишенні в небезпеці, яке призвело до смерті.

Після цього уряд ініціював перевірку усіх укриттів в Україні. У грудні прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в «Дії» з’явиться інтерактивна карта укриттів.

Форум

XS
SM
MD
LG