Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрили меморіал Пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу


Президент України Володимир Зеленський під час церемонії відкриття зазначив, що колись такий же меморіал з’явиться в деокупованому Криму
Президент України Володимир Зеленський під час церемонії відкриття зазначив, що колись такий же меморіал з’явиться в деокупованому Криму

У сквері Миру в Києві 11 вересня відбулася церемонія відкриття Меморіалу вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Президент України Володимир Зеленський під час церемонії відкриття зазначив, що колись такий же меморіал з’явиться в деокупованому Криму.

«Це символ нашої єдності та рішучості відновити справедливість. Це дуже важливо. І ми бачимо, як російська окупація знову принесла горе до Криму... Він нагадує нам про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією 1783 року, депортацію 1944 року та окупацію 2014-го», – сказав президент.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час церемонії відкриття заявив, що ці три події мали катастрофічні наслідки для Криму та особливо для його корінного народу.

«По-перше, це окупація Криму 1783 року. Внаслідок якої відбулося знищення та пограбування всіх культурних цінностей Кримського ханства, спалення бібліотек та архівів, вбивство національної еліти, примус до масової еміграції кримських татар та заселення його росіянами. За кілька років такої окупації корінний народ Криму став на своїй батьківщині національною меншиною», – цитує Джемілєва Суспільне.

Джемілєв додав, що російська анексія Криму 2014 року також відзначилася репресіями, викраденнями, вбивствами та витісненням корінного народу з півострова.

Читайте також: Лубінець зустрівся з президентом Радіо Свобода: говорили про ув’язнених Росією українських журналістів

Раніше глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв’ю Суспільному мовнику повідомив про розробку проекту створення пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу. За його словами, Меджлісу хотілося б, щоб в українському суспільстві усвідомлювали глибину катастрофи, щоб ті, хто побачив цю пам’ятку, усвідомили кримськотатарську трагедію як частину української історії, української трагедії, щоб об'єднуватися заради майбутнього країни.

18 травня 2023 року Володимир Зеленський запропонував створити меморіал на згадку про жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року в Середню Азію з Криму радянський режим розпочав депортацію всього кримськотатарського народу. Упродовж трьох днів десятками залізничних вагонів було насильно вивезено близько 200 тисяч кримських татар.

Щорічно у Криму з нагоди річниці Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема траурний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії Кримського півострова Росією проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили.

Форум

XS
SM
MD
LG