Доступність посилання

ТОП новини

Росія готує контрнаступальну операцію в Курській області і змушена перекидати туди сили – ISW


Пошкоджений внаслідок боїв пам'ятник Володимиру Леніну на центральній площі в Суджі, Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року
Пошкоджений внаслідок боїв пам'ятник Володимиру Леніну на центральній площі в Суджі, Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року

Вторгнення українських військ у Курську область продовжує змушувати Росію передислоковувати сили з інших частин фронту, і, ймовірно, наступні етапи бойових дій на території Росії вимагатимуть від РФ більшої кількості особового складу і матеріально-технічних засобів у цьому регіоні. Про це йдеться в звіті американського Інституту дослідження війни (ISW) від 18 серпня.

Аналітики ISW зазначають, що The Wall Street Journal (WSJ) повідомив 17 серпня, що джерело, знайоме з українською операцією в Курській області, заявило, що російські війська передислокували «кілька» бригад загальною чисельністю 5 000 осіб з інших регіонів України з 6 по 13 серпня.

«Повідомлення WSJ про 5000 російських військовослужбовців частково збігається з повідомленням про те, що російські сили перекинули до 11 батальйонів на лінію фронту в Курській області станом на 11 серпня. Російський батальйон «Тигр» 155-ї морської піхотної бригади оголосив 17 серпня, що підрозділи батальйону розгортаються в Курській області, а також про те, що їхні бойові одиниці прибули на територію Росії», – йдеться у звіті.

Читайте також: «Обміняти Суджу на Бердянськ». Росія виводить війська з півдня України?

В Інституті дослідження війни припускають, що передислокація російських військ дозволила російським силам уповільнити початково швидкі успіхи України в Курській області і почати стримувати масштаби українського наступу.

«Російські війська, ймовірно, розпочнуть скоординований контрнаступ, щоб повернути території в Курській області, захоплені українськими військами, хоча ще занадто рано оцінювати, коли російські війська повністю зупинять просування українських військ у Курській області і перехоплять ініціативу в бою, щоб розпочати такі зусилля», – вказано у повідомленні.

Наголошується, що ця ймовірна майбутня російська контрнаступальна операція вимагатиме від Росії ще більшої кількості особового складу, техніки та матеріальних засобів у Курській області. Втім, точна кількість живої сили і техніки, яку Росія повинна буде задіяти в Курській області, залежатиме від того, наскільки рішуче українські війська захищатимуть зайняті позиції на території Росії.

Раніше телеканал CNN із посиланням на двох високопоставлених чиновників США повідомив, що Росія перекинула з окупованих територій України до російської Курської області кілька бригад чисельністю не менше від однієї тисячі осіб кожна, щоб протистояти наступу ЗСУ, але серйозних сил із ділянок фронту в Україні досі не знімала.

Українська армія, за повідомленням російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над понад 80 населеними пунктами, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на даний момент евакуйовано понад 120 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG