Доступність посилання

ТОП новини

Україна тримала в секреті від західних партнерів операцію в Курській області РФ – The Economist


Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Збройні сили України готували в секреті від західних союзників операцію в Курській області Росії, пише видання The Economist з посиланням на джерело наближене до головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Генерал Сирський тримав свої плани в таємниці, ділився ними лише з вузькою групою генералів і силовиків. З президентом він розмовляв тет-а-тет, без його співробітників. Армійська розвідка проводила більшу частину розвідки, замість того, щоб покласти її на ГУР, українську військову розвідку, було включено в процес лише на пізній стадії», – вказано у статті.

Зазначається, що розглядалося кілька сценаріїв наступального удару по найслабших місцях російської лінії: удар в Брянській області на півночі; удар в Курській області; комбінація цих двох варіантів.

«Дві попередні операції Сирського були зірвані Заходом. Одна з них була злита росіянам, а в іншому випадку нам було дано вказівку припинити операцію», – каже джерело.

Головна мета полягала в тому, щоб відтягнути війська з Донбасу і створити козирі для будь-яких майбутніх переговорів, йдеться у матеріалі.

Військовослужбовці, які брали участь у Курській операції, розповіли журналістам, що відчували підготовку до «чогось серйозного», адже отримали нові каски з інтегрованими навушниками, нові автомати. Вони проводили тренування на макетах, які, як згодом зʼясувалося, представляли собою російські села.

Напередодні в американському Інституті дослідження війни припустили, що вторгнення українських військ у Курську область продовжує змушувати Росію передислоковувати сили з інших частин фронту, і, ймовірно, наступні етапи бойових дій на території Росії вимагатимуть від РФ більшої кількості особового складу і матеріально-технічних засобів у цьому регіоні.

Українська армія, за повідомленням російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над понад 80 населеними пунктами, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на даний момент евакуйовано понад 120 тисяч людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG