Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина завдала авіаударів по обʼєктах курдів у Іраку та Сирії після вибуху в Анкарі – Міноборони


Літак ВПС Туреччини піднімається в небо після зльоту з авіабази Інджирлік в Адані, південна Туреччина. Архівне фото
Літак ВПС Туреччини піднімається в небо після зльоту з авіабази Інджирлік в Адані, південна Туреччина. Архівне фото

Турецькі повітряні сили завдали ударів по обʼєктах Робітничої партії Курдистану (РПК), розташованих на півночі Іраку та північній Сирії, повідомило у ніч проти 24 жовтня Міністерство національної оборони країни.

Операція відбулася після нападу 23 жовтня на будівлю аерокосмічної компанії Turkish Aerospace Industries.

«З метою припинення терористичних нападів на наш народ і сили безпеки шляхом нейтралізації РПК та інших терористичних елементів, а також для забезпечення безпеки наших кордонів; відповідно до нашого права на самооборону, що випливає зі статті 51 Статуту Організації обʼєднаних націй, 23 жовтня були здійснені повітряні удари по терористичних цілях на півночі Іраку та півночі Сирії, і загалом 32 терористичні цілі були успішно знищені», – йдеться у повідомленні Міноборони.

Військові заявили, що в ході проведених операцій «було нейтралізовано велику кількість терористів» і було вжито всіх заходів обережності, щоб «не завдати шкоди невинному цивільному населенню».

23 жовтня у Туреччині поблизу Анкари пролунав потужний вибух біля штаб-квартири компанії Turkish Aerospace Industries (турецькою TUSAŞ). Компанія виробляє літаки, вертольоти, а також безпілотні літальні апарати (БПЛА). За даними Міністерства внутрішніх справ, унаслідок нападу щонайменше пʼятеро людей загинули, понад 20 було поранено. Інцидент правоохоронці кваліфікували як теракт.

Міністр внутрішніх справ Алі Ерлікая заявив, що нападники «дуже ймовірно» були членами забороненої у Туреччині Робітничої партії Курдистану (РПК). Угрупування не оприлюднювало коментарів щодо вибуху.

Курдське збройне сепаратистське угруповання «Робітнича партія Курдистану», яке не є партією, з кінця 1970-х років під різними назвами бореться за самостійність чи принаймні широку автономію для турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах на південному сході Туреччини. Це угруповання також має свої бази в горах на півночі сусіднього Іраку, де місцеве населення теж становлять переважно курди. За час цього протистояння між турецькими курдами і державним керівництвом у Туреччині загинули понад 45 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG