Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд у Криму засудив українських прикордонників, які брали участь у затриманні судна «Норд»


Заарештоване риболовецьке судно «Норд» в порту Бердянська, березень 2018 року
Заарештоване риболовецьке судно «Норд» в порту Бердянська, березень 2018 року

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив вирок двом співробітникам Державної прикордонної служби України, які брали участь у затриманні російського рибальського судна «Норд» у 2018 році – про це повідомляють російські державні агентства «РИА Новости» та ТАСС.

Згідно з повідомленням, українських прикордонників засудили до 17 років позбавлення волі за статтями про викрадення судна та викрадення людини.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії із посиланням на Кримську правозахисну групу, засуджено капітана-лейтенанта корабля берегової охорони Василя Дмитрука та старшого мічмана, командира електромеханічної служби на прикордонному кораблі Івана Терещенка.

2018 року вони служили на судні Держприкордонслужби України, яке 25 березня затримало в Азовському морі кримське рибальське судно «Норд» під прапором Росії. Іван Терещенко був тоді мотористом, а Василь Дмитрук капітаном корабля.

Читайте також: У Криму поховали понад 800 військових РФ, що загинули на війні проти України – Представництво президента

16 травня 2022 року обоє потрапили до російського полону після того, як за наказом командира вийшли із заводу «Азовсталь».

Відомо, що Терещенка відправили спочатку до Оленівки, потім до Горлівки на окупованому Донбасі, а вже звідти переправили до СІЗО №2 у Сімферополі. У Криму він перебував щонайменше з 31 серпня 2023 року.

25 березня 2018 року Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря керченське рибальське судно «Норд» під прапором Росії. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу «Норда» із закритого Києвом порту анексованої Керчі, 30 березня український суд заарештував судно.

Екіпаж «Норда» повернувся до Криму 30 жовтня 2018 року. Російська влада заявила про обмін моряків на екіпажі затриманих у Криму українських судів «ЯМК-0041» та «ЯОД 21-05».

Форум

XS
SM
MD
LG