Доступність посилання

ТОП новини

Костін закликав Бразилію заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт G20


Генпрокурор Андрій Костін закликав Бразилію заарештувати Володимира Путіна, якщо віе приїде на саміт G20
Генпрокурор Андрій Костін закликав Бразилію заарештувати Володимира Путіна, якщо віе приїде на саміт G20

Генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю виданню Reuters розповів, що «отримав розвіддані про те, що президент Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця».

За словами Костіна, «через інформацію про те, що Путін може бути присутнім на саміті G20 у Бразилії, бразильська влада як держава-учасниця Римського статуту зобов’язана заарештувати його, якщо він наважиться відвідати країну».

«Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократії та правової держави», – сказав він.

Генпрокурор вважає, що «якщо цього не зробити, це загрожує створенням прецеденту, за якого лідери, обвинувачені у злочинах, можуть безкарно подорожувати».

За словами місцевих чиновників, Бразилія надіслала Путіну «стандартне запрошення» на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро 18-19 листопада, але «не отримала жодної відповіді, що він планує взяти участь».

Торік, 4 грудня, президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва заявив, що не може запевнити президента Росії Володимира Путіна в тому, що його не заарештують, якщо він відвідає саміт «Групи 20» (G20) у Ріо-де-Жанейро наприкінці 2024 року.

Проте раніше президент Бразилії заявляв, що президента Росії Володимира Путіна не заарештують на саміті «Групи двадцяти» у 2024 році, якщо той вирішить особисто взяти у ньому участь. Він підтверджував, що запрошує російського президента на наступну зустріч G20 у Ріо-де-Жанейро і гарантує його безпеку.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні видав ордер на арешт Володимира Путіна і російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. МКС підозрює їх у насильницькій депортації українських дітей до Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG