Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ ЄС планують накласти санкції на Іран через ракети для Росії


Іранські балістичні ракети демонструються під час церемонії в Тегерані в 2023 році
Іранські балістичні ракети демонструються під час церемонії в Тегерані в 2023 році

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу збираються 14 жовтня в Люксембурзі, щоб обговорити ескалацію конфлікту на Близькому Сході й зусилля ЄС щодо підтримки України проти російського вторгнення, незважаючи на опір Угорщини.

В ЄС також хочуть покарати Іран за постачання Росії балістичних ракет для використання в Україні. Санкції ЄС, які будуть ухвалені 14 жовтня, спрямовані проти компаній і осіб, які беруть участь в іранській програмі створення балістичних ракет і постачанні цієї та іншої зброї до Росії.

Крім того, Євросоюз планує застосувати нові санкції до російських діячів і організацій, звинувачених у дестабілізації демократії й безпеки Молдови напередодні критичного референдуму щодо членства в ЄС.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі 13 жовтня заперечив звинувачення в тому, що Іран відправив балістичні ракети до Росії для використання у війні в Україні.

За словами міністра, «ірансько-російська військова співпраця не є новою, має свою історію задовго до початку війни РФ проти України».

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія й Іран посилили військову співпрацю. Раніше США заявляли, що Іран передав Росії балістичні ракети. У червні президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Росії постачати сучасну далекобійну зброю країнам, які протистоять Заходу.

Форум

XS
SM
MD
LG