Доступність посилання

ТОП новини

У Косові відбуваються політичні консультації щодо дати виборів у 2025 році


Президентка Косова Вйоса Османі веде нараду щодо визначення дати парламентських виборів
Президентка Косова Вйоса Османі веде нараду щодо визначення дати парламентських виборів

У Косові 31 липня розпочалися консультації щодо вибору дати парламентських виборів 2025 року – хоча у них не взяли участь представники владної партії та провідної сербської політичної групи.

Президентка Вйоса Османі ініціювала переговори між партіями і заявила після зустрічі, що присутні представники політичних сил висловили зацікавленість у всіх можливих датах. Відповідно до встановлених законом термінів, Косово може провести чергові вибори 26 січня або 2, 9 чи 16 лютого.

Якщо 2025-й буде роком регулярних, а не дострокових виборів, то уряд Альбіна Курті стане першим із часів незалежності, який матиме повний чотирирічний мандат. Опозиційні партії в Косові вимагали дострокових виборів, але на початку цього року їм не вдалося досягти згоди щодо цього.

Президентка Османі сказала, що можливість дострокових виборів все ще існує, але це може відбутися лише за умови голосування двох третин Національних зборів.

Упродовж останніх двох років уряд Курті працював над встановленням влади на півночі Косова, чому протистоїть місцеве сербське населення. Серед змін, які викликали протести, – перереєстрація транспортних засобів із сербськими номерними знаками, заміна водійських прав, обмеження на використання сербської валюти та закриття деяких фінансових установ, які працюють у сербській системі.

Форум

XS
SM
MD
LG