Доступність посилання

ТОП новини

Президентка Косова потрапила у скандал у аеропорту Північної Македонії


 Президентка відмовилася надати мобільний телефон під час перевірки на безпеку
Президентка відмовилася надати мобільний телефон під час перевірки на безпеку

Косово звинуватило співробітників служби безпеки аеропорту в столиці сусідньої Північної Македонії в порушенні міжнародних норм після того, як президентка Вйоса Османі відмовилася надати мобільний телефон під час перевірки на безпеку, повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

«Поведінка співробітників македонського аеропорту суперечить всім міжнародним нормам, згідно з якими глави держав під час подорожей захищені дипломатичними привілеями та імунітетами. Порушуючи ці правила, македонська сторона забрала особисту сумку президента», – заявив політичний радник президентки Косова Бекім Купіна після інциденту 1 серпня.

За його словами, президентка відмовилася надати телефон з міркувань безпеки, водночас, співробітник служби безпеки аеропорту «намагався фізично штовхнути президента, що змусило косовську поліцію втрутитися, щоб звільнити шлях» для Османі.

Інцидент було вирішено, коли спікер парламенту Північної Македонії Афрім Гаші особисто прибув до аеропорту і допоміг Османі та її супроводжуючим продовжити поїздку.

Служба безпеки аеропорту заявила, що 1 серпня її співробітники проводили стандартну перевірку безпеки в аеропорту.

Косово і Північна Македонія мають дипломатичні відносини, і до цього часу подібних інцидентів не було. Минулого місяця Османі відвідала Скопʼє, де зустрілася з новообраним президентом Північної Македонії Горданою Сіляновською-Давковою.

Форум

XS
SM
MD
LG