Доступність посилання

ТОП новини

Кличко відреагував на знесення старовинної садиби Зеленських у центрі Києва


 Віталій Кличко вважає знесення старовинної садиби Зеленських «цинічною провокацією».
Віталій Кличко вважає знесення старовинної садиби Зеленських «цинічною провокацією».

Мер Києва Віталій Кличко відреагував на знесення старовинної садиби Зеленських, назвавши його «цинічною провокацією».

«Несанкціоноване знесення садиби Зеленських вважаю цинічною провокацією. Особливо за кілька днів після того, як до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА надійшов пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вулиці Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Зроблено це було на підтримку петиції щодо збереження старовинної будівлі», – написав він у телеграмі.

У цьому контексті Кличко звернув увагу на акцію під будівлею міськради, мовляв, чому активісти не ставлять запитань парламенту, який, за словами мера Києва, вже «понад 5 років так і не ухвалив поданий містом законопроєкт, щоб столиця мала важелі впливу на недобросовісних власників старовинних будівель».

«За останні роки місто направило до Мінкульту десятки звернень про те, щоб занести понад півтори тисячі пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Держреєстру нерухомих пам’яток України. А внесло міністерство тільки близько сотні. Окрема теж тема – реагування правоохоронних органів на випадки руйнувань забудовниками старовинних будівель», – додав Кличко.

Раніше сьогодні в Офісі генпрокурора заявили, що 19 липня, попри накладений арешт, невстановлені особи в порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок. Їхні дії кваліфікували як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

Національна поліція повідомила 20 липня, що через знесення старовинної будівлі в Києві відкрила провадження за статтею про «умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин».

Напередодні в соцмережах поширилися повідомлення про знесення старовинного будинку на вулиці Кониського в Шевченківському районі столиці.

«Правоохоронці, які прибули на виклик, опитали екскаваторника, але нікого так і не затримали. Активістів, які намагалися заради цьому жаху, побили та розігнали. І хоч в 2021 році суспільний розголос призупинив демонтаж, зараз втиху за ніч справу довершили», – прокоментувала народна депутатка Соломія Бобровська.

Зокрема, громадськість обурило, що на цій вулиці нібито планують звести житловий комплекс «Тургеневъ» (до перейменування вулиця носила ім’я російського письменника Івана Тургенєва). Компанія-забудовник ситуацію публічно не коментувала.

Форум

XS
SM
MD
LG