Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані затримали засновника мовної школи, який виступає проти війни в Україні і просив про притулок


Євген Наказненко
Євген Наказненко

У Казахстані на запит РФ затримали російського громадянина, засновника мовної школи Oxford Team в Усть-Каменогорську Євгена Наказненка, який виступає проти війни в Україні і просив про політичний притулок. Про затримання написала журналістка Євгенія Балтатарова. Адвокат Наказненка Діас Кентайули Ахметов підтвердив цю інформацію.

«Він просить, щоб його не екстрадували. Своєї провини він не визнає. Вважає, що все це вигадане і надумане», – сказав захисник.

За словами адвоката, Наказненка затримали 17 вересня в аеропорту Алмати, коли він хотів вилетіти до Стамбула. Суд помістив його на 40 діб під екстрадиційний арешт.

Ахметов сказав, що проти підприємця порушили справи за статтями про «виправдання тероризму» та військові «фейки». 8 серпня Росфінмоніторинг вніс Наказненка до свого реєстру як фігуранта справи за статтею про тероризм. 27 серпня МВС Росії оголосило чоловіка у розшук, зазначає «Медіазона».

Наказненко публікував у соцмережах ролики з критикою російської влади та засуджував вторгнення Росії в України. Журналістка Балтатарова написала, що проросійський блогер Антон Бударов обурювався позицією Наказненка, записав про нього відео для свого ютуб-каналу та закликав звернути увагу на підприємця та посадити його. Відео було опубліковане вже після оголошення Наказненка в розшук.

Форум

XS
SM
MD
LG