Доступність посилання

ТОП новини

Канадський кінофестиваль не буде скасовувати покази фільму про російських військових – заява


Плакат під час протестів біля Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF), де показують документальний фільм «Росіяни на війні» про російські війська, які воюють в Україні, у Торонто, Онтаріо, Канада, 10 вересня 2024 року
Плакат під час протестів біля Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF), де показують документальний фільм «Росіяни на війні» про російські війська, які воюють в Україні, у Торонто, Онтаріо, Канада, 10 вересня 2024 року

Канадський міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відмовився скасовувати покази російського фільму «Росіяни на війні» (Russians at War), йдеться у заяві організаторів кінофестивалю.

Представники TIFF переконані, що оскільки цей фільм є канадсько-французьким копродукцією і фінансувався канадськими агентствами, його не можна вважати російською пропагандою.

«Наскільки ми розуміємо, він був створений без відома або участі російських державних органів. На нашу думку, цей фільм у жодному разі не можна вважати російською пропагандою. Хоча ми розуміємо стурбованість, висловлену багатьма, ми вважаємо, як і Венеційський кінофестиваль та інші міжнародні фестивалі, які включили фільм до своїх програм, що ця канадська документальна стрічка заслуговує на місце в нашій добірці» – кажуть організатори.

Повідомляється, що премʼєра фільму в Північній Америці відбудеться пізніше цього тижня, як і було заплановано.

«Як культурна інституція, ми відстоюємо право митців та працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та виступати проти цензури. Оскільки кінематографісти, як і всі митці, працюють у динамічній взаємодії зі своїми суспільствами, ми вважаємо, що наша роль як кураторів і презентаторів фільмів має полягати в однозначному захисті художнього вираження та зобовʼязанні забезпечувати безпечні, відкриті простори для взаємодії, критики та рефлексії над роботою митців», – вказано у заяві.

Фільм Russians at war був показаний на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF), що супроводжувалося протестами місцевої української громади.

Фільм Анастасії Трофімової, присвячений учасникам російської агресії проти України, також був презентований на Венеційському кінофестивалі 6 вересня. Це викликало обурення онлайн українців та користувачів соцмереж, які підтримують Україну.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко раніше розкритикував організаторів TIFF за «відбілювання злочинів російських солдат в Україні» за показ стрічки Russians at War.

Також Канадський конгрес українців вказав на титри фільму, судячи з яких, він мав підтримку державно-приватного Канадського медійного фонду – за даними Конгресу, фінансування становило 340 тисяч доларів.

За даними медіа, Анастасія Трофімова працювала на російську меда-мережу RT, яка перебуває під західними санкціями. У своїх коментарях до фільму вона заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій.

Віцепрем’єр-міністерка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд підтримала критику з боку Києва та українсько-канадської спільноти на адресу стрічки і зазначила, що канадські державні кошти не повинні використовуватися на підтримку «медіа, яке намагається відбілити російські воєнні злочини».

Форум

XS
SM
MD
LG