Доступність посилання

ТОП новини

Канада та Франція засудили викрадення Росією українських дітей


Ілюстраційне фото. Вимоги повернути викрадених до Росії українських дітей на акції на підтримку України, Брюссель, Бельгія, лютий 2024 року
Ілюстраційне фото. Вимоги повернути викрадених до Росії українських дітей на акції на підтримку України, Брюссель, Бельгія, лютий 2024 року

Канада й Франція підтверджують підтримку України, йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ двох країн Мелані Жолі та Жана-Ноеля Барро від 4 жовтня.

Міністри повторили засудження російської агресії проти України та виступили за надання Києву засобів для захисту. Вони також висловили переконання, що Міністерська конференція, запланована в Монреалі 30 і 31 жовтня, дасть, зокрема, можливість повернути додому українських дітей, які є «жертвами російської загарбницької війни».

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство не забувати про українських дітей, чиє сьогодення та майбутнє жахливо постраждали від цієї незаконної та невиправданої війни. Ми засуджуємо військові злочини, вбивства та сексуальне насильство, скоєне проти українських дітей, атаки на школи та лікарні, а також примусові незаконні переміщення та депортації українських дітей», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Лубінець заявляє про «високий ризик» депортації до Росії ще 1,5 мільйона дітей

Голови МЗС двох країн також вимагають від Росії повернути українських дітей їхнім сім’ям і законним опікунам і заявляють про підтримку зусилля з посередництва в цьому напрямку, в тому числі в рамках Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. Ця коаліція працює під керівництвом України та Канади, її роботу, зокрема, підтримує Франція.

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Наразі вдалося повернути 508 дітей, з них 115 – це діти-сироти.

Форум

XS
SM
MD
LG