Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль розпочав нову наземну операцію у Секторі Гази


Удар по Бейруту, ілюстративне фото
Удар по Бейруту, ілюстративне фото

Армія оборони Ізраїлю 6 жовтня заявила, що в рамках нової наземної операції оточила місто Джабалія на півночі Гази, аби «перешкодити спробам угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС), відновити свої позиції в цьому районі».

Відомо, що ізраїльські військові оточили місто вночі після отримання розвідувальних даних про бойовиків та інфраструктуру «Хамас» у цьому районі, після чого, за інформацією ЦАХАЛу, «було здійснено хвилю авіаударів і артилерійських обстрілів». За словами військових, «удари були спрямовані на десятки об’єктів «Хамас» у Джабалії, включаючи склади зброї, тунелі, осередки бойовиків та інші об'єкти інфраструктури».

«Операція триватиме стільки, скільки буде необхідно, систематично завдаючи ударів і знищуючи інфраструктуру терористів в цьому районі», – заявили в ЦАХАЛі.

Дана операція стала четвертим наступом ЦАХАЛу на Джабалію від початку війни рік тому.

На тлі розширеної операції Армія оборони Ізраїлю також оголосила в неділю, що «готується евакуювати цивільне населення з усієї півночі Гази, а також збільшить площу гуманітарної зони в південній частині Сектора Гази». Саме в цю зону, де зараз проживає переважна більшість населення Гази, доставляється більша частина гуманітарної допомоги. Там також розташовані польові госпіталі.

Раніше, 1 жовтня, Сили оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосили початок обмежених наземних рейдів на основі точної розвідувальної інформації проти об’єктів та інфраструктури «Хезболли», яку США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію.

У заяві командування ізраїльської армії йдеться, що армійські підрозділи розпочали «обмежені, локалізовані, цільові сухопутні рейди» на території Лівану. Об’єкти цих рейдів, йдеться в заяві, «перебувають у близьких до кордону селах, вони становлять безпосередню загрозу ізраїльським населеним пунктам».

Сухопутній операції передували масовані повітряні удари ізраїльської армії по об’єктах на території Лівану, пов'язаних із угрупованням «Хезболла». Ізраїль, як вважають аналітики, намагається покласти край воєнному конфлікту з «Хезболлою», яка почала обстріл Ізраїлю в жовтні минулого року на знак солідарності з угрупованням «Хамас», що вторглося на територію Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Внаслідок обстрілів десятки тисяч ізраїльтян були змушені залишити свої будинки в населених пунктах на півночі Ізраїлю. Офіційна мета військової операції в Лівані – створити умови для їхнього повернення додому.

Форум

XS
SM
MD
LG