Доступність посилання

ТОП новини

ISW: сили РФ досягли значного тактичного прогресу на Покровському напрямку


Український безпілотник показує артилерійські удари по російських військах на схід від Покровська
Український безпілотник показує артилерійські удари по російських військах на схід від Покровська

Російські війська досягли значного тактичного прогресуна Покровському напрямку на тлі повідомлень про те, що українські війська відступили з окремих районів на південний схід від Покровська. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 27 серпня, підтверджують, що російські війська просунулися понад два кілометри від своєї останньої підтвердженої позиції в північно-західну Новогродівку (на південний схід від Покровська) вздовж вулиці Дубініна, що свідчить про те, що російські сили додатково утримують позиції в центральній частині міста.

Також геолокаційні кадри, опубліковані 27 серпня, показують, що російські війська незначно просунулися в південно-східну Гродівку (на схід від Покровська та на північний схід від Новогродівки) і захопили Калинове (на південний схід від Покровська та на південний схід від Новогродівки).

Аналітики пишуть, що останні темпи просування були відносно швидкими, і російські сили просунулися через більшу частину Новогродівки за лічені дні.

«Схоже, що російські війська віддають перевагу просуванню вздовж залізничної колії в Новогродівці в напрямку Покровська, а не ведення боїв по всій міській території населеного пункту. Порівняно швидке просування росіян до Новогродівки за останні 24 години, ймовірно, частково спричинене явним відступом українських військ з Новогродівки», – йдеться у звіті.

Читайте також: Новогродівка: ЗСУ залишають останній бастіон перед Покровськом?

Раніше ISW оцінювало, що російським військам знадобиться більше часу, щоб захопити Новогродівку, але ця оцінка виявилася невірною та базувалася на тому, що українські сили зберігають позиційну оборону в межах урбанізованих районів Новогродівки, що, здається, наразі не так.

Урбанізовані території без достатніх сил оборони не є невід'ємною перешкодою на полі бою, і українське командування, ймовірно, вважало, що оборона Новогродівки не варта потенційних втрат, вважають аналітики.

У ISW зауважують, що Новогродівка окремо не є оперативно значущим містом — її потенційне захоплення теоретично відкриє шлях до Покровська (визначеного оперативного об’єкта Росії на цій ділянці фронту), але Покровськ є більшим, більш укріпленим і, зрештою, важливішим за Новогродівку через його центральне положення як ключового логістичного вузла в західній частині Донецької області, і українські війська навряд чи відступлять з Покровська, не захистивши місто.

Тому наступаючі російські війська навряд чи зможуть підтримувати поточний темп успіхів нескінченно довго, особливо якщо вони почнуть штурмувати сам Покровськ, додають в Інституті вивчення війни.

Аналітики припускають, що постійне та повне визначення Росією пріоритету на Покровському напрямку, ймовірно, вплине на загальну бойову спроможність Росії в Україні після будь-якого Покровського сценарію, особливо враховуючи те, що Кремль намагається збалансувати досягнення в Покровську з захистом від українського вторгнення в Курську область

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 27 серпня заявив, що однією з головних цілей Курської операції було відволікти російські сили від критичних ділянок фронту, і Росія передбачила цю мету і натомість зосередивши основні зусилля і посиливши свою присутність на Покровському напрямку.

За його словами, Росія передислокувала понад 30 тисяч військових з інших невизначених ділянок лінії фронту в Україні в Курську область.

Покровський напрямок залишається однією з найбільш гарячих ділянок фронту. Там протягом останнього місяця фіксують найбільшу кількість бойових зіткнень.

Форум

XS
SM
MD
LG