Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані розпочалося голосування у другому турі президентських виборів


У другому турі беруть участь законодавець-реформістом Масуд Пезешкіан і колишній переговорник щодо ядерної програми Саїд Джалілі.
У другому турі беруть участь законодавець-реформістом Масуд Пезешкіан і колишній переговорник щодо ядерної програми Саїд Джалілі.

Виборчі дільниці по всьому Ірану відкрилися 5 липня на другому турі президентських виборів після того, як жоден з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів, щоб бути оголошеним абсолютним переможцем голосування 28 червня, яке відбулося за рекордно низької явки виборців.

Вибори, які були викликані загибеллю Ебрагіма Раїсі в авіакатастрофі минулого місяця, звелися до вибору між законодавцем-реформістом Масудом Пезешкіаном і колишнім жорстким переговорником з ядерної програми Саїдом Джалілі.

Це відбувається в той час, коли іранці борються з браком свобод, зниженням рівня життя і занепадом економіки.

Джалілі є особистим представником верховного лідера аятоли Алі Хаменеї у Вищій раді національної безпеки (ВРНБ). Він був секретарем РНБ з 2007 по 2013 рік, протягом цього часу він очолював іранську делегацію на переговорах із Заходом щодо ядерної програми Тегерана, які закінчилися невдачею.

Він представляє жорстку частину консервативного табору і ніколи не обіймав виборних посад.

Пезешкіан є членом парламенту з 2008 року і обіймав посаду віцеспікера з 2016 по 2020 рік, коли помірковані та реформісти мали більшість у законодавчому органі.

Він ставив під сумнів іранські методи примусу до носіння хіджабу або ісламської хустки, і висловлювався на користь переговорів із Заходом. Але він також підтримує принципи Ісламської республіки і каже, що буде дотримуватися політики Хаменеї, якщо його оберуть.

Результати виборів навряд чи призведуть до серйозних змін у політиці, але вони можуть вплинути на наступника 85-річного Хаменеї, який є верховним лідером Ірану з 1989 року.

У першому турі голосування явка виборців була рекордно низькою – 39,9%, незважаючи на заклики Хаменеї до високої явки виборців, щоб створити образ сильного Ірану, де народ підтримує політичний істеблішмент.

Ісламська республіка довгий час стверджувала, що її легітимність ґрунтується на високій явці виборців, але низька участь у нещодавніх виборах і протести поставили під сумнів легітимність нинішнього керівництва.

Пезешкіан завершив перший тур з 10,5 мільйона голосів, що перевищує 9,5 мільйона голосів Джалілі. Але він також отримав вигоду від розколу консервативних голосів: 3,4 мільйона голосів отримав спікер парламенту Мохаммад Бакер Калібаф, який відтоді підтримав Джалілі.

Однак немає жодних гарантій, що всі голоси Калібафа перейдуть до Джалілі, оскільки вони представляють дуже різні групи в дуже фракціонованому консервативному таборі.

Кампанія Пезешкіан намагалася збільшити явку виборців, переконуючи людей, які бойкотували перший тур, проголосувати у другому турі. Його прихильники намагалися наголосити на небезпеці приходу до влади такої жорсткої фігури, як Джалілі, стверджуючи, що його адміністрація запроваджуватиме репресивну політику і ще більше ізолюватиме Іран.

Прихильники Джалілі зображують Пезешкіана як людину, яка м’яко ставиться до Заходу і зробить прогрес Ірану залежним від добрих відносин із західними країнами.

Форум

XS
SM
MD
LG