Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані склав присягу новий президент


Помірний реформіст Пезешкіан, 69-річний колишній кардіохірург, переміг у другому турі виборів 5 липня, набравши майже 54 відсотки голосів
Помірний реформіст Пезешкіан, 69-річний колишній кардіохірург, переміг у другому турі виборів 5 липня, набравши майже 54 відсотки голосів

Масуд Пезешкіан склав присягу як новий президент Ірану під час засідання парламенту 30 липня. Він переміг на позачергових президентських виборах на початку цього місяця й успадкував економіку, зруйновану безгосподарністю і санкціями, й суспільство, яке показало, що вийде на вулиці, щоб вимагати основних свобод.

«Я, як президент, перед cвященним Кораном і народом Ірану, клянуся всемогутнім Богом бути охоронцем офіційної релігії, системи Ісламської республіки і конституції країни», – сказав Пезешкіан під час церемонії, яка транслювалася в прямому ефірі на державному телебаченні.

28 липня верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї офіційно затвердив Пезешкіана на посаді й доручив йому зосередитися на розвитку відносин із сусідами Ірану, а не із західними державами, після того, як новий президент висловив відкритість до переговорів із Заходом.

Помірний реформіст Пезешкіан, 69-річний колишній кардіохірург, переміг ультраконсервативного прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі у другому турі виборів 5 липня, набравши майже 54 відсотки голосів. Джалілі отримав трохи більше ніж 44 відсотки.

Позачергові вибори були призначені після загибелі попереднього президента Ебрагіма Раїсі в результаті аварії гелікоптера в травні. У першому турі голосування 28 червня взяли участь 39 відсотків виборців, що було рекордно низькою явкою на президентських виборах в історії Ісламської республіки.

У другому турі голосування 5 липня явка зросла приблизно до 49 відсотків.

На церемонії інавгурації були присутні високопосадовці з таких країн, як Вірменія, Таджикистан, Азербайджан, Єгипет, Судан, Ірак, Туреччина, Саудівська Аравія, Куба і Бразилія. Також був присутній представник Європейського союзу Енріке Мора.

Регіональні союзники, яких підтримує Іран, також були в Тегерані, зокрема лідер «Хамасу» Ісмаїл Ханія і голова палестинського «Ісламського джихаду» Зіяд ан-Нахала. Сполучені Штати і Європейський союз визнали обидві групи терористичними організаціями. Ліванська «Хезболла» і єменські повстанці Хуті також надіслали своїх представників.

Тим часом, США 30 липня оголосили про запровадження нових санкцій проти компаній і осіб, які сприяли закупівлям ключових компонентів для іранської програми балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів.

У той час як очікується, що Пезешкіан буде більш поміркованим президентом Ірану, держсекретар США Ентоні Блінкен сказав 19 липня, що «верховний лідер продовжує вирішувати питання» в країні.

Блінкен «рішуче» підтвердив, що, згідно з політикою США, Ірану не можна дозволити отримати ядерну зброю, і сказав, що США «максимально посилюють тиск на Іран у всіх напрямках», включно з більш ніж 600 санкціями проти іранських громадян і організацій.

Форум

XS
SM
MD
LG