Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану запропонував кандидатуру дипломата-ветерана Арагчі на посаду голови МЗС


Аббас Арагчі був головним переговорником Ірану на ядерних переговорах
Аббас Арагчі був головним переговорником Ірану на ядерних переговорах

Президент Ірану Масуд Пезешкіан 11 серпня висунув кандидатуру Аббаса Арагчі, колишнього учасника ядерних переговорів, який отримав освіту на Заході, на посаду міністра закордонних справ Ірану.

Президент-реформіст представив свій список пропонованих міністрів Ісламській консультативній асамблеї Ірану.

61-річний Арагчі був провідним учасником ядерних переговорів між Іраном і світовими державами в 2013-21 роках. Він також був представником Ірану в Естонії, Фінляндії і Японії, повідомляється на сайті міністерства.

Арагчі був речником Міністерства закордонних справ під час президентства Хасана Роугані, якого різко критикували прихильники жорсткої лінії за спроби реформ протягом восьми років перебування при владі.

Арагчі був заступником міністра закордонних справ з 2013 року.

Поміркований реформіст Пезешкіан, 69-річний колишній кардіохірург, переміг ультраконсервативного прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі у другому турі виборів президента 5 липня, набравши майже 54 відсотки голосів. Джалілі отримав трохи більше ніж 44 відсотки.

Позачергові вибори були призначені після загибелі попереднього президента Ебрагіма Раїсі в результаті аварії гелікоптера в травні. У першому турі голосування 28 червня взяли участь 39 відсотків виборців, що було рекордно низькою явкою на президентських виборах в історії Ісламської республіки.

У другому турі голосування 5 липня явка зросла приблизно до 49 відсотків.

Форум

XS
SM
MD
LG