Доступність посилання

ТОП новини

Держтелебачення Ірану: на місці падіння гелікоптера президента Раїсі «немає ознак життя»


Гелікоптер Раїсі прямував до міста Тебріз, коли він впав поблизу міста Джольфа внаслідок, як повідомило державне телебачення, «жорсткої посадки»
Гелікоптер Раїсі прямував до міста Тебріз, коли він впав поблизу міста Джольфа внаслідок, як повідомило державне телебачення, «жорсткої посадки»

Іранське державне телебачення заявило, що на місці аварії гелікоптера, в якому перебував президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян й інші офіційні особи, «немає ознак життя». Ніяких подробиць поки немає.

Повідомлення надійшло після того, як голова Товариства Червоного Півмісяця Ірану Пір Хоссейн Коліванд заявив 20 травня, що рятувальники знайшли гелікоптер, прямували до нього, і ситуація була «поганою».

«З моменту виявлення місця падіння серед пасажирів вертольота ознак життя не виявлено», — сказав він.

Пошуково-рятувальні групи за підтримки кількох іноземних урядів шукали гелікоптер після того, як він впав за поганих погодних умов на північному заході Ірану ввечері 19 травня.

Пошукова операція тривала у складних погодних умовах у віддаленому районі
Пошукова операція тривала у складних погодних умовах у віддаленому районі

Коліванд не навів подробиць, але агентство Reuters цитує неназваного іранського чиновника, який повідомив, що вертоліт повністю згорів під час жорсткої посадки. Інших деталей чиновник не надав.

Гелікоптер Раїсі прямував до міста Тебріз, коли він впав поблизу міста Джольфа внаслідок, як повідомило державне телебачення, «жорсткої посадки», але кілька ЗМІ цитували урядові джерела, які заявляли, що вертоліт розбився, коли перетинав гористу і вкриту лісом місцевість.

Уряд Ірану заявив, що вертоліт був одним із трьох, які летіли в колоні, й інші два успішно приземлилися в Тебрізі. Масштабна пошукова операція тривала після настання темряви, коли рятувальні групи продовжували пошуки пішки під сильним дощем і туманом.

Декілька країн, зокрема Ірак, Туреччина, Росія, Азербайджан і Вірменія запропонували Іранові допомогу в пошуках, а Європейський союз активував свою службу супутникового картографування Copernicus на прохання Ірану, заявив Янез Ленарчич, єврокомісар з врегулювання кризових ситуацій у соцмережі X.

Через кілька годин після початку пошуків верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї опублікував коротку заяву, закликавши до молитви.

«Ми сподіваємося, що Бог поверне президента і його супутників в обійми нації. Кожен повинен молитися за них. Народу Ірану не потрібно хвилюватися. Справи країни не будуть порушені», – сказав він.

Люди моляться на вулиці в Тегерані після повідомлень про аварію гелікоптера президента, 19 травня 2024 року
Люди моляться на вулиці в Тегерані після повідомлень про аварію гелікоптера президента, 19 травня 2024 року

Державний департамент США, відповідаючи на прохання Радіо Свобода про коментар, заявив, що «уважно стежить за повідомленнями про можливу жорстку посадку гелікоптера в Ірані, на борту якого перебувають іранський президент і міністр закордонних справ. Наразі у нас немає додаткових коментарів».

Президент Європейської ради Шарль Мішель відреагував на повідомлення про інцидент на X. «Разом з країнами-членами ЄС і партнерами ми уважно стежимо за ситуацією», – зокрема заявив він.

63-річний консерватор Раїсі виграв президентські вибори в Ірані 2021 року після того, як очолював судову систему країни. Його вважають ставлеником верховного лідера Ірану аятолли Алі Хаменеї.

Проти Раїсі діють санкції США за його причетність до масової страти тисяч політичних в’язнів у 1988 році наприкінці ірано-іракської війни.

За деякими повідомленнями, через міжнародні санкції Ірану було важко отримати запчастини для свого старіючого парку гелікоптерів.

Іранське законодавство передбачає, що в разі смерті президента влада переходить до першого віцепрезидента.

Рада, що складається зі спікера Ісламської консультативної асамблеї, голови судової влади і першого віцепрезидента, повинна організувати обрання нового президента протягом 50 днів. Чинним першим віцепрезидентом Ірану є Мохаммад Мохбер.

Пошукові групи біля місця падіння гелікоптера, 19 травня 2024 року
Пошукові групи біля місця падіння гелікоптера, 19 травня 2024 року

Форум

XS
SM
MD
LG