Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ: у серпні армія Росії 447 разів застосувала хімічну зброю в Україні


За даними Генштабу, російські війська, окрім звичайних засобів ураження, застосовують боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами. На фото: українські військові в окопах поблизу Бахмута, квітень 2023 року
За даними Генштабу, російські війська, окрім звичайних засобів ураження, застосовують боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами. На фото: українські військові в окопах поблизу Бахмута, квітень 2023 року

Російські війська продовжують застосовувати проти Сил оборони боєприпаси, споряджені хімічними речовинами, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил 9 вересня.

«За серпень подібних випадків зафіксовано 447. Загалом за період з 15 лютого 2023 року по 24 серпня поточного року – 4035», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, російські війська, окрім звичайних засобів ураження, застосовують боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами на кшталт К-51 та РГ-ВО. Вони є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання у якості засобів ведення війни.

Читайте також: У ЗСУ заявили, що Росія посилює атаки із застосуванням заборонених хімічних речовин

«Також є значна частка боєприпасів, що містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу. Цим Росія грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов’язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення», – додає командування.

У серпні речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій повідомив, що в зоні цього ОСУВ російські війська щодня використовують боєприпаси із отруйними речовинами.

Станом на січень 2024 року, за даними Генштабу ЗСУ, Росія від початку широкомасштабного вторгнення застосувала хімічну зброю в Україні щонайменше 626 разів.

Наприкінці грудня минулого року один із випадків підтвердили в американському Інституті вивчення війни (ISW). Аналітики звернули увагу на 810-ту бригаду морської піхоти ЧФ РФ, що «навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія».

Форум

XS
SM
MD
LG