Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: на Харківському напрямку українські військові «перемістилися на більш вигідні позиції»


Українська самохідна гаубиця проїжджає повз пошкоджений автомобіль на дорозі у Вовчанському районі Харківської області, 12 травня 2024 року
Українська самохідна гаубиця проїжджає повз пошкоджений автомобіль на дорозі у Вовчанському районі Харківської області, 12 травня 2024 року

Українські підрозділи на окремих ділянках на Харківському напрямку, в районах Лук’янців і Вовчанська «перемістилися на більш вигідні позиції», повідомив у зведенні станом на 23:00 14 травня Генеральний штаб ЗСУ.

«На окремих ділянках, в районах Лук’янців і Вовчанська, внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, для збереження життя наших військовослужбовців й уникнення втрат, підрозділи здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції. Бої тривають. Українські підрозділи не дають російським окупантам закріпитися. Проводяться контратакуючі дії, ворог під постійним вогневим контролем артилерії та підрозділів БПЛА Сил оборони», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, ситуація в районах бойових дій залишається «складною, втім контрольованою Силами оборони України».

«Сьогодні ворог концентрував свої зусилля у Харківській області, а також на Краматорському і Покровському напрямках. Від початку доби відбулося 145 бойових зіткнень, противник завдав три ракетних удари, понад 320 ударів дронами-камікадзе і здійснив понад 2400 обстрілів позицій наших військ. Активно задіював авіацію – російські терористи скинули на територію України майже 70 керованих авіабомб», – йдеться у зведенні.

За даними командування, на Покровському напрямку українські підрозділи відбили 33 атаки російських військ. «У ході боїв внаслідок штурмових дій та інтенсивного вогневого впливу противника на окремих напрямках наші підрозділи змінили позиції для збереження життя військовослужбовців та покращення тактичного положення», – заявили у Генштабі.

Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація на Донеччині й Харківщині зараз є «досить напруженою», але контрольованою. Про це голова держави сказав у вечірньому зверненні, пославшись на доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Він доповів щодо ситуації в районах бойових дій. Донеччина, Харківщина – там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв – працює з бригадами, на бойових позиціях. Іще поки рано робити висновки, але ситуація контрольована», – сказав Зеленський.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

У розвідці Великої Британії заявили, що наступом на Харківщину Росія намагається відволікти українські сили від інших ділянок фронту.

«Відкриваючи додаткову вісь нападу, Росія майже напевно намагається відволікти українські ресурси від інших ділянок фронту і створити загрозу Харкову, другому за величиною місту України. Малоймовірно, що Росія накопичила достатню бойову міць, щоб захопити місто, не залучаючи додаткові сили в цей район», – йдеться у повідомленні.

У розвідці Британії зазначають, що прикордонне місто Вовчанськ майже напевно є «найближчою ціллю Росії», наразі російські й українські війська ведуть за нього боротьбу.

Форум

XS
SM
MD
LG