Доступність посилання

ТОП новини

Ґутерріш приїде до Путіна в останній день саміту БРІКС у Казані


Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш
Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш

Президент Росії Володимир Путін прийме генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша на полях саміту БРІКС у Казані, повідомив 21 жовтня помічник президента РФ Юрій Ушаков.

Запланований на 22–24 жовтня саміт, який об’єднає лідерів Бразилії, Росії, Індії, Китаю, Південної Африки та кількох інших країн, розглядається Москвою як можливість продемонструвати, що зусилля Заходу ізолювати Росію через її війну проти України зазнали невдачі.

Попри заплановану на 24 жовтня зустріч Путіна і Ґутерріша, немає жодних ознак того, що Київ чи Москва готові до мирних переговорів для припинення конфлікту.

Ґутерріш критикував дії Росії, заявляючи, що військова операція Москви в Україні створює «небезпечний прецедент» для світу. Очільник ООН неодноразово закликав до «справедливого миру», який поважатиме міжнародне право та «територіальну цілісність» України.

Під час зустрічі з Путіним у квітні 2022 року, лише через два місяці після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Ґутерріш повторив позицію ООН і обговорив пропозиції щодо гуманітарної допомоги та евакуації цивільного населення із зон бойових дій.

Путін наполягає, що Україна має поступитися більшою територією на своєму півдні та сході для того, щоб розпочалися переговори про припинення вогню. Ці вимоги президент України Володимир Зеленський категорично відхилив.

Зеленський, виступаючи у вересні в ООН, стверджував, що Москву можна змусити до миру лише через міжнародний тиск.

Форум

XS
SM
MD
LG