Доступність посилання

ТОП новини

Greenpeace: застарілі танкери «тіньового флоту» РФ створюють загрозу для екології в Балтійському морі


Застарілі танкери російського так званого «тіньового флоту» створюють загрозу для екології та безпеки судноплавства в Балтійському морі, йдеться у дослідженні міжнародного екологічного фонду Greenpeace.

Після запровадження санкцій ЄС на російську нафту та цінової стелі 60 доларів за барель, Росія стала активно використовувати для перевезення нафти судна, що належать компаніям з інших країн. У звіті сказано, що це переважно старі танкери: якщо в 2021 році середній вік танкерів, які перевозили нафту з російських портів, становив 8,9 року, то до 2024 року цей показник зріс до 16,6 року.

За даними експертів організації, більшість танкерів, що виходять із російських портів, не мають адекватного страхового покриття, а це означає, що в разі розливу нафти витрати на ліквідацію збитків доведеться нести прибережним країнам.

Танкери, які використовує Росія, як зазначається, проходять через небезпечні та вузькі ділянки Балтійського моря, такі як протока Кадет та протока Фемарн-Бельт, де судна можуть сісти на мілину або зіткнутися з іншими кораблями. Експерти попереджають, що ймовірність великої аварії з розливом нафти в цьому регіоні тільки зростає зі збільшенням числа старих і погано обслуговуваних танкерів.

У Greenpeace вважають, що нафтова катастрофа в Балтійському морі – це питання часу. Головним ризиком у разі аварії, вважають в організації, можуть стати великі фінансові та екологічні втрати.

У квітні 2024 року Прикордонна служба Фінляндії також попереджала про зростання загрозу великого розливу нафти в Балтійському морі. Фінські прикордонники вважають, що аварія з розливом нафти в умовах Балтійського моря особливо несприятлива через відносне мілководдя та крихкість екологічних систем.

У Росії Greenpeace визнали «небажаною» організацією. Пізніше сайт фонду був включений до реєстру забороненої інформації, через що доступ до сайту був обмежений на території Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG