Доступність посилання

ТОП новини

Іран затримав передачу РФ пускових установок для поставлених балістичних ракет Fath-360 – ЗМІ


У серпні агентство Reuters повідомило, що Іран має намір відправити до Росії «велику кількість» потужної балістичної зброї класу «земля-земля». На фото: Fath-360
У серпні агентство Reuters повідомило, що Іран має намір відправити до Росії «велику кількість» потужної балістичної зброї класу «земля-земля». На фото: Fath-360

Іран не став передавати Росії мобільні пускові установки для поставлених балістичних ракет Fath-360. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на cвої джерела.

Джерела – європейський дипломат, представник європейської розвідки та чиновник США – сказали, що незрозуміло, чому Іран не поставив пускові установки з ракетами Fath-360. Представник США, який, як і інші джерела, говорив на умовах анонімності, сказав, що Іран не поставив пускові установки на момент оголошення США про поставку Іраном зброї. Представник європейської розвідки сказав, не уточнюючи подробиць, що вони не очікують, що Іран надасть пускові установки.

Два експерти повідомили Reuters, що пускові установки не були надіслані з кількох причин. Одна з них полягає в тому, що Росія може планувати модифікувати вантажівки для транспортування ракет, як це зробив Іран. Інша полягає в тому, що, затримуючи передачу пускових установок, Іран відкриває простір для нових переговорів із західними державами.

У Міноборони Росії від коментарів відмовилися. Місія Ірану в ООН не відповіла на запит про коментар.

Тегеран заперечує, що надав Москві ракети або тисячі безпілотників, які, за словами Києва та Заходу, Росія використовує проти військових цілей і для знищення цивільної інфраструктури, включаючи українську енергосистему. Держсекретар США Ентоні Блінкен 10 вересня заявив, що Іран поставив Fath-360 в Росію і, «ймовірно, використає їх протягом кількох тижнів в Україні».

У серпні агентство Reuters з посиланням на шість неназваних джерел повідомило, що Іран має намір відправити до Росії «велику кількість» потужної балістичної зброї класу «земля-земля». Тоді повідомлялося, що кілька десятків російських військових проходять в Ірані навчання з використання тактичних ракетних комплексів малої дальності Fath-360. Їхня далекобійність – до 120 кілометрів, ракети здатні нести боєзаряд вагою до 150 кілограмів.

Тоді Сполучені Штати попередили Іран про «швидкі і суворі» наслідки, якщо підтвердяться повідомлення про те, що Тегеран планує відправити сотні балістичних ракет до Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG