Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Львові залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Фаріон


Підозрюваний В’ячеслав Зінченко на засіданні суду у Львові, 26 липня 2024 року
Підозрюваний В’ячеслав Зінченко на засіданні суду у Львові, 26 липня 2024 року

18-річний В’ячеслав Зінченко, якого слідство підозрює у вбивстві громадської і політичної діячки, мовознавиці Ірини Фаріон, залишиться під вартою до 22 вересня цього року без права на заставу. 5 серпня колегія з трьох суддів Львівського апеляційного суду не задовольнили скаргу захисту, який просив змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслету за місцем проживання підозрюваного у Дніпрі.

Підозрюваний Вʼячеслав Зінченко брав участь у судовому засіданні онлайн через відеоконференцію. За словами захисника, його підзахисний не брав особисто участь у судовому засіданні з огляду на питання безпеки.

Батько підозрюваного Вʼячеслава Зінченка приїхав у Львів на розгляд апеляційної скарги. За його словами, з сином він не бачився, тому що це заборонено на стадії досудового розслідування.

Судове засідання у справі Фаріон. Розгляд скарги про зміну запобіжного заходу для підозрюваного. Львів, 5 серпня 2024 року
Судове засідання у справі Фаріон. Розгляд скарги про зміну запобіжного заходу для підозрюваного. Львів, 5 серпня 2024 року

Обласний прокурор Дмитро Петльований наголосив, що лише тримання під вартою може унеможливити ризики з боку підозрюваного, зокрема, перешкоджання досудовому розслідуванню, можливий вплив на свідків. Крім того, за словами прокурора, неможливо доставляти підозрюваного з Дніпра (де він проживає) у Львів (де відбувається розгляд справи).

В Ірину Фаріон стріляли у Львові ввечері 19 липня. Пізно ввечері того ж дня медики повідомили, що її поранення виявилися несумісними з життям.

Президент Володимир Зеленський повідомив про затримання підозрюваного у вбивстві 25 липня.

26 липня на брифінгу у Львові керівництво МВС, СБУ, Офісу генпрокурора розповіли деталі як затримання підозрюваного, так і стеження за Іриною Фаріон. Жодна камера не зафіксувала момент вистрілу, але є відео, на якому видно, як підозрюваний одягає рукавички перед замахом. За даними силовиків, на місці виявлено спортивну гільзу, але зброю не знайшли.

Правоохоронці наголошують, що мають достатньо доказів того, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. Водночас у МВС зазначили: «слідство схиляється до думки, що стрілець – лише виконавець». Батько затриманого вважає, що його син не мав мотивів стріляти у Фаріон.

26 липня львівський суд взяв під варту 18-річного жителя Дніпра, який підозрюється у вбивстві Фаріон. Підозрюваний не визнає себе винним. Він заявив журналістам, що він «нічого Фаріон не робив» і це не він.

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували як умисне вбивство.

На сьогодні слідство вивчає мотиви вчинення злочину, зокрема особиста неприязнь, громадська і політична діяльність. А також СБУ розглядає причетність Росії до організації вбивства української політичної та громадської діячки, зокрема перевіряють інформацію про можливу причетність підозрюваного до російського неонацистського руху.

Форум

XS
SM
MD
LG