Доступність посилання

ТОП новини

«Процес передачі F-16 продовжує просуватися» – Білий дім після повідомлень ЗМІ про першу партію літаків в Україні


Раніше видання Bloomberg із посиланням на свої джерела повідомило, що в Україну прибули перші винищувачі F-16 (фото ілюстративне)
Раніше видання Bloomberg із посиланням на свої джерела повідомило, що в Україну прибули перші винищувачі F-16 (фото ілюстративне)

У Білому домі відмовилися коментувати інформацію ЗМІ про те, що перша партія винищувачів F-16 вже надійшла в Україну.

«Вам потрібно говорити з українцями. Я не говоритиму про збройні потужності. Додам лише, що, як ми казали раніше, зокрема, на саміті НАТО, процес передачі Україні F-16 продовжує просуватися. Ми зазначали, що літаки будуть готові до польотів до кінця літа. Немає причин в цьому сумніватися», – сказав на брифінгу в Білому домі 31 липня радник із питань національної безпеки Джон Кірбі.

Раніше видання Bloomberg із посиланням на свої джерела повідомило, що в Україну прибули перші винищувачі F-16.

Точна кількість літаків невідома. Офіційно про це наразі не заявляли.

«За словами людей, знайомих із цим питанням, які говорили на умовах анонімності, крайній термін передачі військових літаків американського виробництва був до кінця цього місяця, і він був дотриманий. За їхніми словами, кількість літаків невелика», – йдеться у повідомленні.

Джерела видання зазначають, що незрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які навчалися разом із західними союзниками протягом останніх місяців, одразу використати літаки, чи процес займе більше часу.

Нідерланди й Данія 10 липня спільно зі США інформували, що перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Повідомляли, що українські військові розпочнуть літати на F-16 вже цього літа, але додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки не надавалися.

Наприкінці травня 2024 року перша група українських пілотів завершила курс навчання на винищувачах F-16 у США. Вони проходили підготовку на 162-й військово-повітряній базі Нацгвардії в Тусоні в штаті Арізона з жовтня 2023 року. Після закінчення навчання пілоти вирушили до Європи для проходження додаткової підготовки.

Влада України просила надати винищувачі F-16 від початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

XS
SM
MD
LG