Доступність посилання

ТОП новини

У Європі підвищили до помірного ризик поширення мавпячої віспи серед людей


Вчені повідомляють, що віспа мавп наразі проявляється у двох основних варіантах – Clade II та Clade I
Вчені повідомляють, що віспа мавп наразі проявляється у двох основних варіантах – Clade II та Clade I

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) підвищив рівень ризику через спалах мавпячої віспи з низького до помірного. Про це рішення організація повідомила 16 серпня.

Рішення ухвалили після того, як Швеція зафіксувала перший випадок мутованого варіанту мавпячої віспи Clade 1. Діагноз підтвердився в особи, яка подорожувала до Африки.

У ECDC повідомили, що збільшення кількості випадків завезення цієї хвороби до Європи «дуже ймовірне». Центр закликає країни підготуватись до нових спалахів.

«Через тісні зв’язки між Європою та Африкою ми повинні бути підготовлені до більшої кількості імпортованих випадків Clade 1», – заявила директорка Європейського центру профілактики та контролю захворювань Памела Ренді-Вагнер.

Читайте також: У Києві зростає захворюваність на коронавірус – КМВА

Пакистан також повідомив про свій перший випадок мавпячої віспи.

В Україні повідомили, що випадків хвороби наразі не зафіксовано. Про це в ефірі телемарафону сказав гендиректор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада.

Раніше цього тижня, 14 серпня, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила глобальну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я через збільшення випадків віспи мавп.

Спалах віспи мавп почався на початку цього року в Африці. У 13 країнах континенту за останні понад пів року зареєстрували 17 000 випадків захворювання, близько пів тисячі людей померло, повідомляє Центр з контролю і профілактики захворювань Африки.

Читайте також: МОЗ: в Україні виявили випадки нового субваріанту коронавірусу

Вчені повідомляють, що віспа мавп наразі проявляється у двох основних варіантах – Clade II та Clade I.

Спалах хвороби у 2022 році стався через поширення Clade II, який поширювали здебільшого чоловіки, що мали секс із чоловіками. Здебільшого хвороба була притаманна тваринам.

Цього року Clade I, як вважають вчені, є складнішим, він передається через слину або кров між людьми, переважно в густонаселених районах, або може поширюватись від тварини до людини.

Симптоми віспи мавп схожі на грип, але хвороба ще супроводжується пухирями на тілі. Фахівці рекомендують не нехтувати вакцинацією в країнах з ризиком поширення хвороби.

Форум

XS
SM
MD
LG