Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ прокоментувало закон про медканабіс – він набуває чинності сьогодні


Розмови щодо необхідності легалізації медичної марихуани точилися в Україні з 2016 року
Розмови щодо необхідності легалізації медичної марихуани точилися в Україні з 2016 року

Закон про використання рослин коноплі набуває чинності 16 серпня, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Цей документ врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. МОЗ повідомляє, що уряд розробив низку підзаконних актів, які «детально врегульовують всі процеси та дозволятимуть пацієнту отримати ліки з медичного канабісу».

«Найголовніші зміни, які впроваджені, – дозволено обіг канабісу в медичних цілях. Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Раніше їхній обіг був під забороною – тепер дозволений, але з певними обмеженнями. Нагадуємо, що Законом визначено вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі медичних конопель, який має дорівнювати або перевищувати 0,3%», – йдеться в повідомленні.

Міністерство анонсує, що Кабмін незабаром розгляне ліцензійні умови для вирощування медичного канабісу в Україні. Під ліцензійний контроль також підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель від імпорту або вирощування до продажу в аптеках.

Читайте також: Кабмін послабив обмеження щодо канабісу для використання в наукових та медичних цілях

МОЗ називає деякі вимоги для культивуванні рослин коноплі. Серед них: цілодобове відеоспостереження з наданням доступу Нацполіції, вирощування на закритому ґрунті та дотримання порядку придбання насіння рослин.

«Додатковими елементами контролю за обігом наркотичних речовин з боку держави є супровід державною охороною перевезень медичного канабісу та ліків з нього. Прозорість та контроль обігу ліків з медичного канабісу забезпечуватиметься електронною системою, робота якої вже врегульована нормативно та після технічних розробок запрацює восени цього року», – пояснює міністерство.

Планується також документувати операції з канабісом в електронній системі протягом наступного дня після її здійснення. Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в аптеках та призначатися за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають важкі побічні реакції. Їх можна буде придбати лише за електронним рецептом, який міститиме деталі щодо препарату та дозування.

Читайте також: МОЗ: в Україні виявили випадки нового субваріанту коронавірусу

«Людям, які в’їжджають або виїжджають з України або прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря», – додає МОЗ.

В уряді також нагадують, що закон передбачає лише медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу.

Президент України Володимир Зеленський у лютому 2024 року підписав закон про легалізацію медичного каннабісу. Закон набере чинності через півр оку після опублікування – у середині липня 2024 року. Український парламент ухвалив документ у грудні 2023 року.

Розмови щодо необхідності легалізації медичної марихуани точилися в Україні з 2016 року. У липні 2023 року законопроєкт схвалили у першому читанні.

Одна з причин, через яку депутати погодилися легалізувати ліки на основі канабісу, – війна. Зеленський зазначав, що Україна має намір створити найсильнішу в Європі галузь ментальної та фізичної реабілітації. Легалізацію підтримували відомі українці, серед яких журналісти, спортсмени, політики, науковці та лікарі. Активісти також вказували на те, що легалізація медичної марихуани може допомогти людям, які страждають на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Форум

XS
SM
MD
LG