Доступність посилання

ТОП новини

ОП: Україна до кінця жовтня очікує рішення щодо 35 млрд євро від доходів заморожених активів РФ


Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і президент Європейської Ради Шарль Мішель (праворуч) під час зустрічі у Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і президент Європейської Ради Шарль Мішель (праворуч) під час зустрічі у Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року

Україна очікує, що до кінця жовтня цього року буде реалізоване рішення у межах ініціативи G7 щодо 35 мільярдів євро коштом доходів від заморожених російських активів.

Про це йшлося під час зустрічі 17 жовтня президента України Володимира Зеленського і президента Європейської ради Шарля Мішеля під час зустрічі у Брюсселі, повідомляє Офіс президента України.

«Зараз потрібно знайти правильний механізм, щоб ми отримали ці кошти так швидко, як це можливо», – зазначив президент України на зустрічі.

14 жовтня комітет Європарламенту з питань торгівлі схвалив ініціативу, в рамках якої Україні хочуть надати кредит на 35 млрд євро. Його погасять коштом прибутку від заморожених російських активів.

Після цього кредит винесуть на розгляд Європарламенту. Це відбудеться на сесії ЄП 21-24 жовтня. Потім Рада ЄС має затвердити кредит для України за письмовою процедурою. Рішення набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

У вересні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала кредит Україні на суму до 35 мільярдів євро «в рамках зобов’язання G7». Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з фон дер Ляєн уточнив, що ці кошти витратять передусім «на енергетику, на захист».

Форум

XS
SM
MD
LG