Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС розкритикували Грузію через законопроєкти, що обмежують права ЛГБТ


У заяві ЄС зазначено, що запропоновані законопроєкти підривають фундаментальні права населення Грузії і створюють загрозу стигматизації і дискримінації частини населення
У заяві ЄС зазначено, що запропоновані законопроєкти підривають фундаментальні права населення Грузії і створюють загрозу стигматизації і дискримінації частини населення

Євросоюз засудив ухвалений грузинським парламентом у другому читанні пакет законопроєктів «Про сімейні цінності й захист неповнолітніх». Про це йдеться у заяві Петера Стано, речника верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Жозепа Борреля.

У заяві ЄС зазначено, що запропоновані законопроєкти підривають фундаментальні права населення Грузії і створюють загрозу стигматизації і дискримінації частини населення.

До пакету входять 19 законопроєктів. Вони декларують захист «сімейних цінностей». Майбутні закони обмежують права ЛГБТ+-людей і одностатевих пар. Для них пропонують запровадити заборони на усиновлення й опіку над дітьми, на проведення заходів, спрямованих, на думку влади, на «популяризацію» одностатевих шлюбів, на трансгендерний перехід.

Депутати також запропонували встановити 17 травня нове державне свято – «День святості сім’ї». Цього дня у багатьох країнах світу відзначають День боротьби проти гомофобії і трансфобії й проводять заходи на підтримку спільноти ЛГБТ+.

Пропонується також заснувати спеціальну комісію, яка стежитиме за тим, щоб у будь-яких художніх творах, у тому числі літературі, фільмах, виставах чи малюнках автори не пропагували «одностатеві стосунки чи інцест». Відповідний контент негайно вилучатиметься або заборонятиметься до показу і розповсюдження.

Влада Євросоюзу нагадала Грузії, що забезпечення й захист прав людини є основою процесу розширення ЄС. «Євросоюз закликає владу Грузії повністю переглянути цей законодавчий пакет. Такий проєкт, разом з обмеженнями, що накладаються законом «Про прозорість іноземного впливу» стосовно громадянського суспільства, ще більше загострить відносини ЄС і Грузії. Євросоюз нагадує, що процес вступу Грузії фактично припинений, і закликає владу повернутися на шлях інтеграції до Євросоюзу», – йдеться у документі.

Форум

XS
SM
MD
LG