Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС вирішили розпочати переговори про лібералізацію візового режиму з Вірменією


Молодь святкує День Конституції Вірменії біля головної будівлі уряду в Єревані, 5 липня 2024 року
Молодь святкує День Конституції Вірменії біля головної будівлі уряду в Єревані, 5 липня 2024 року

Посли Європейського Союзу з 27 країн блоку схвалили пропозицію Європейської комісії розпочати переговори про лібералізацію візового режиму з Вірменією, повідомили джерела Радіо Свобода 17 липня. Пропозиція тепер спрямовується до Європейської ради для офіційного затвердження, а потім до комісії, яка оголосить подробиці про початок переговорів і план дій, який лібералізація передбачає.

Процес відрізняється для кожної країни, але очікується, що він триватиме кілька років. Джерела повідомили, що рішення щодо Вірменії передбачає запровадження безвізового режиму лише за умови повного виконання всіх необхідних критеріїв.

Брюссель зазвичай висуває чотири основні вимоги: від управління кордонами до боротьби з організованою злочинністю та корупцією. За словами аналітиків, ЄС, імовірно, до шести місяців формулюватиме свої вимоги.

Вірменія приєдналася до програми ЄС «Східне партнерство» в 2009 році, і цей крок мав наблизити її разом з кількома іншими країнами, включно з Азербайджаном і Грузією, до Євросоюзу, але без чіткої пропозиції майбутнього членства.

Прогрес у лібералізації візового режиму стався після того, як Європейський парламент ухвалив резолюцію про зближення з Вірменією на тлі загострення відносин Єревана з традиційним союзником Москвою. У резолюції йдеться, що блок має «скористатися цим потенційним геополітичним зрушенням і допомогти Вірменії отримати міцнішу опору в спільноті демократій».

Єреван наблизився до Заходу завдяки військовим та іншим зв’язкам, а також після поразки у війні з Азербайджаном за Нагірний Карабах у вересні 2023 року.

Вірменія звинуватила Москву та очолювану Росією Організацію договору про колективну безпеку (ОДКБ) в тому, що вони мало допомагали стримувати Азербайджан. ОДКБ – це військовий блок шести колишніх радянських держав – Росії, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану.

Форум

XS
SM
MD
LG