Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія та Азербайджан заявляють про прогрес у переговорах щодо делімітації кордону


Комісії з делімітації кордону, які представляють дві країни, зобов’язалися узгодити положення до 1 липня, коли 19 квітня оголосили про початок процесу делімітації
Комісії з делімітації кордону, які представляють дві країни, зобов’язалися узгодити положення до 1 липня, коли 19 квітня оголосили про початок процесу делімітації

Вірменія та Азербайджан досягли поступу в поточних переговорах щодо делімітації кордону, заявив 1 липня уряд Вірменії.

«Переговори тривають конструктивно», – йдеться в короткій заяві, яку поширив офіс віцепрем’єр-міністр Мгер Ґріґорян.

У ньому сказано, що урядові комісії Вірменії та Азербайджану з делімітації кордону запропонували одна одній проєкти регламентів для спільної роботи і «найближчим часом» повинні розробити відповідний спільний документ.

Уряд Азербайджану зробив заяву, подібну до вірменської. Жодна зі сторін не уточнила, чому не було дотримано термін або чи виникли проблеми під час переговорів.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у Вашингтоні 1 липня заявив, що вважає мирну угоду між Вірменією та Азербайджаном «дійсно можливою».

«Існує надзвичайний потенціал можливостей для реалізації мирної угоди між країнами», – сказав Блінкен у відповідь на запитання про ситуацію на Кавказі.

Читайте також: Вірменія може провести референдум щодо обміну територіями з Азербайджаном

Ґріґорян також відмовився відповідати на запитання, чому не вдалося узгодити регламент за встановленим графіком – це планували зробити до 1 липня.

Пашинян у понеділок також відмовився відповідати на запитання про процес делімітації, коли до нього звернувся кореспондент Радіо Свобода в Єревані.

Комісії з делімітації кордону, які представляють дві країни, зобов’язалися узгодити положення до 1 липня, коли 19 квітня оголосили про початок процесу делімітації.

Протягом наступних тижнів Баку отримав контроль над спірними прикордонними районами, де раніше розташовувалися азербайджанські села, захоплені вірменськими військами в 1991-1992 роках.

Зі свого боку, азербайджанська армія в той час окупувала великі ділянки прилеглих земель, що належали кільком селам Тавушської області Вірменії. Вона не пішла з цієї землі в обмін на поступки Вірменії. Баку також відмовився вийти з території Вірменії, захопленої його військами у 2021 та 2022 роках.

Передача землі була різко засуджена вірменською опозицією та викликала гнівні протести в прикордонних селах Тавуша.

Форум

XS
SM
MD
LG