Доступність посилання

ТОП новини

Росія відповідає за 80% операцій впливу у світі – МЗС Чехії


Ян Ліпавський каже, що у боротьбі з впливом Кремля потрібно «набагато більше рішучості, ніж ми мали до цього часу»
Ян Ліпавський каже, що у боротьбі з впливом Кремля потрібно «набагато більше рішучості, ніж ми мали до цього часу»

У Міністерстві закордонних справ Чехії заявляють, що Росія відповідає за 80 відсотків операцій впливу у світі.

«Наразі Росія відповідає за 80 відсотків операцій впливу у світі. Це в чотири рази більше, ніж решта країн світу разом узятих. У боротьбі з впливом Кремля нам потрібно набагато більше рішучості, ніж ми мали до цього часу. Рішенням є стратегічна комунікація, санкції, виявлення злочинів та використання вже існуючих правових заходів», – сказав міністр закордонних справ Ян Ліпавський, якого цитує пресслужба дипломатичного відомства Чехії.

9 жовтня в Празі відбулася міжнародна конференція «Resilient Europe», у якій взяли участь понад 250 учасників з 30 країн світу. Головною темою одноденної конференції було іноземне втручання, вплив та іноземна дезінформація, які становлять зростаючу загрозу для безпеки Чеської Республіки та всієї Європи.

Росія на цю заяву Праги публічно не реагувала.

Днями Рада Євросоюзу затвердила нові критерії для санкцій проти Росії у відповідь на «дестабілізаційні» дії Москви за кордоном У пресрелізі йдеться, що новий санкційний режим дозволить ЄС переслідувати фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у діях, які «підтримують фундаментальні цінності Євросоюзу і його держав-членів, їхню безпеку, незалежність і цілісність, а також міжнародних організацій і третіх країн».

Читайте також: Велика Британія вишле військового аташе РФ за «зловмисну діяльність»

У ЄС очікують, що нові критерії для санкції дадуть змогу протистояти різним «гібридним загрозам»: підриву виборчих процесів та функціонування демократичних інститутів, використанню скоординованої дезінформації, кібератакам, використанню мігрантів.

Форум

XS
SM
MD
LG