Доступність посилання

ТОП новини

Вісім країн ЄС закликають обмежити пересування російських дипломатів – ЗМІ


Міністри заявили, що розвідка, пропаганда «або навіть підготовка диверсійних актів є основним завданням для великої кількості російських «дипломатів» в ЄС»
Міністри заявили, що розвідка, пропаганда «або навіть підготовка диверсійних актів є основним завданням для великої кількості російських «дипломатів» в ЄС»

Вісім міністрів закордонних справ країн Європейського союзу закликали заборонити російським дипломатам вільне пересування по ЄС й обмежити їхнє перебування країнами, де вони акредитовані. Про це йдеться у листі до верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, який цитує агентство Reuters.

«Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, по всій Шенгенської зоні полегшує зловмисну діяльність», – йдеться в листі, датованому 11 червня.

Міністри заявили, що розвідка, пропаганда «або навіть підготовка диверсійних актів є основним завданням для великої кількості російських «дипломатів» в ЄС».

Обмеження пересування співробітників російських дипломатичних представництв і членів їхніх сімей лише територією держави їхньої акредитації «значно звузить оперативний простір для російських агентів», наголошується в листі, який підписали міністри Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі й Румунії.

У травні стало відомо, що Польща запроваджує обмеження на пересування російських дипломатів на території країни. Як заявило польське Міністерство закордонних справ, таке рішення, ухвалене у зв’язку «з участю Росії у гібридній війні проти ЄС», стосується співробітників посольства і консульств РФ у Польщі.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пояснив, що співробітники посольства у Варшаві не зможуть без дозволу виїжджати за межі Мазовецького воєводства, де розташована польська столиця, а співробітники консульств в інших містах – за межі відповідних воєводств. На посла Росії у Польщі обмеження не поширюватимуться.

За словами Сікорського, заходи пов’язані з підозрами у причетності Росії до кількох актів диверсій і саботажу, що сталися в країні останнім часом.

Міністерство закордонних справ Росії після цього заявило, що готує відповідь на обмеження пересування російських дипломатів у Польщі, і що заходи будуть вжиті щодо польських дипломатів у Росії з 1 червня.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України країни Заходу регулярно повідомляли про висилку російських дипломатів і скорочували штат російських дипмісій. Москва зазвичай відповідала дзеркально.

За підрахунками російського РБК, від початку 2022 року до жовтня 2023-го західні країни вислали майже 700 російських дипломатів. Це більше, ніж за попередні 20 років. Росія за цей період вислала близько 350 співробітників іноземних дипмісій.

Форум

XS
SM
MD
LG